Audi går in i Formel 1 – drar sig ur all annan motorsport

Det är inte första gången vi hör att Audi kan vara på väg mot en Formel 1-satsning, men nu sägs allt vara upplagt för ett intåg på världens största motorsportscen.

Volkswagen och Audi har flera gånger nämnts i Formel 1-sammanhang men ännu har inget hänt. Förra året dementerade Audi till och med rykten om en F1-satsning. Men nu sägs de vara redo att dra sig ur all nuvarande motorsportsatsning, inklusive DTM och WEC (med bl a Le Mans) för att förbereda ett intåg på Formel 1-scenen 2018.

Tysk media har de senaste dagarna rapporterat om Audi och Formel 1 och nu gör brittiska Car Magazine detsamma efter att ha varit i samspråk med olika Audi-höjdare på bilsalongen i Frankfurt.

Enligt höjdarna har marknadsundersökningar visat hur viktigt ett F1-deltagande är för framgångar på olika plan och Audi-ledningen ser tydligen en enorm potential för varumärket vid ett inträde. Kanske än viktigare blir en satsning nu för att komma bort från fokuset kring Volkswagen-skandalen dieselgate.

Det enda som saknas sägs vara några kontraktskrivningar.

Enligt uppgifterna är det tillsammans med Red Bull som Audi ska äntra motorsportens kungaklass. Audi är nämligen ute efter Red Bulls erfarenhet, klassledande infrastruktur och – inte minst – de enorma framgångar det österrikiska företaget haft på F1-banorna de senaste åren.

Förra året kontrakterade Audi Ferraris tidigare F1-stallchef Stefano Domenicali. Han sägs vara en ledande pusselbit i F1-satsningen som i princip är tänkt att bli kostnadsneutral tack vare pengar från Mellanöstern-entreprenörer.

Bilden ovan är inte officiell.