Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi AG

Audi kör Formel 1 med Sauber

Ryktena om ett samarbete mellan Audi och Sauber i Formel 1 från och med 2026 stämde, i dag har de båda parterna bekräftat den gemensamma satsningen.

I många år har Audi knutits samman med Formel 1, men än har de fyra ringarna inte prytt några av bilarna på gridden, om man inte räknar föregångaren Auto-Union som framgångsrikt tävlade i F1-föregångaren Grand Prix under 1930-talet.
Det är först under 2022 som snacket har blivit mer konkret, och så sent som i slutet av augusti meddelade den tyska biltillverkaren att kliver in som motorleverantör i motorsportens kungaklass med start 2026. Dock gavs ingen information om hur inträdet skulle se ut, sådan information får vi i stället mer av i dag.

Mycket pekade på att det är Sauber Motorsport som Audi ska leverera elektrifierade F1-drivlinor till och så blir det också. I ett pressmeddelande står att läsa att Audi blir strategisk partner till Sauber samt att Audi planerar att förvärva aktier i Sauber Group där Sauber Motorsport ingår.

Under 2026 träder ett nytt F1-reglemente i kraft som innebär en rad förändringar men framför allt nya drivlinor. Det är då Audi kliver in på scenen.Under 2026 träder ett nytt F1-reglemente i kraft som innebär en rad förändringar men framför allt nya drivlinor. Det är då Audi kliver in på scenen.Under 2026 träder ett nytt F1-reglemente i kraft som innebär en rad förändringar men framför allt nya drivlinor. Det är då Audi kliver in på scenen.
Under 2026 träder ett nytt F1-reglemente i kraft som innebär en rad förändringar men framför allt nya drivlinor. Det är då Audi kliver in på scenen. Foto: Audi AG

– Audi är den bästa strategiska partnern för Sauber-koncernen. Det är tydligt att vi delar värderingar och en vision, och vi ser fram emot att nå våra gemensamma mål i ett starkt och framgångsrikt partnerskap, säger Sauber-koncernens svenska styrelseordförande Finn Rausing.

– Vi är mycket glada över att ha fått en så erfaren och kompetent partner för vårt ambitiösa Formel 1-projekt. Vi känner sedan tidigare till Sauber Group med dess toppmoderna anläggning och erfarna team från tidigare samarbeten och är övertygade om att vi tillsammans kommer att bilda ett starkt team, säger Audis styrelseledamot Oliver Hoffmann som har ansvar för företagets F1-satsning.

Nick Heidfelds BMW Sauber F1.06 som användes under 2006 års säsong. Här ses den hos BMW-handlaren Förenade Bil i Malmö.Nick Heidfelds BMW Sauber F1.06 som användes under 2006 års säsong. Här ses den hos BMW-handlaren Förenade Bil i Malmö.Nick Heidfelds BMW Sauber F1.06 som användes under 2006 års säsong. Här ses den hos BMW-handlaren Förenade Bil i Malmö.
Nick Heidfelds BMW Sauber F1.06 som användes under 2006 års säsong. Här ses den hos BMW-handlaren Förenade Bil i Malmö. Foto: Rolf Ramestam

Audi... och BMW samt Mercedes 

I dagsläget har Sauber avtal med Alfa Romeo vilket innehåller motorer från Ferrari. Detta avtal löper fram till och med slutet av 2025. Först vid årsskiftet till 2026 sker skiftet från italiensk till tysk motorkraft.

Men Ferrari har inte alltid varit motorleverantör till Saubers F1-bilar. Denna kombination påbörjades 2010 efter ett uppehåll på ett antal år. Ferrari var nämligen Saubers motorleverantör även i slutet av av 1990-talet och några år framåt.
Från 2006 och fram till 2009 var det BMW-motorer som gällde. Då var Sauber BMW:s fabriksteam i Formel 1.
Under 1990-talet hade Sauber även Red Bull som partner och då kördes det med Ford-motorer.
Sauber gav sig in i Formel 1-sporten 1993. På den tiden var det med motorer från Mercedes. Sauber och Mercedes inledde ett framgångsrikt samarbete i sportvagns-VM under 1980-talet. 1989 vann Mercedes-Sauber C9 Le Mans 24-timmars. 

MISSA INTE: 3 elbilar som sätter guldkant på tillvaron