Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090313-audi-r15-tdi
090313-audi-r15-tdi
090313-audi-r15-tdi
090313-audi-r15-tdi

Audi R15 TDI har siktet inställt på seger

En mindre och lättare motor ska föra Audi Motorsport till ännu en Le Mans-seger. Audi visar nu sin nya dieselracer R15 TDI som förutom den nya V10-dieseln även introducerar nästa generation LED-ljus.

 Årets Le Mans ser på förhand ut att kunna bli mycket intressant. Aston Martin ska för första gången på 50 år ställa upp med ett team i LMP1-klassen, men de lär få det tufft mot dieselbestarna från Peugeot och Audi. Audi ställer i år upp med andra generationens dieseldrivna tävlingsbil och siktet är naturligtvis inställt på att ta hem den fjärde raka segern.

Nya R15 TDI  uppges vara ett stort steg från sin föregångare R10 TDI. Borta är den gamla V12-dieseln som har ersatts av en nyutvecklad V10-diesel som är både mindre och lättare. Den betydligt lägre vikten ska kompensera för det något lägre effektuttaget. 600 hästkrafter och 1 050 Nm är  mindre än R10:s 650 hästkrafter och 1 100 Nm, men tack vare viktminskningen ska prestandan ändå vara förbättrad. Ny turbo och ett nytt insprutningssystem gör den nya motorn snålare än sin föregångare. Ett helt nytt lättpartikelfilter ska även göra motorn renare. Audi är så klart en aning hemlighetsfulla när det gäller nya R15 och det lär finnas en mängd intressanta nyheter som hålls hemliga under skalet.

En detalj som är svår att dölja är den nya LED-belysningen. Audi ska för första gången köra med LED-strålkastare i fronten som förbrukar mindre energi. Icke att förglömma är att LED-ljusen kommer att särskilja Audi-bilarna från resten av fältet när mörkret faller på. Den nya tekniken kommer så småningom att hitta ner i Audis personbilsflotta.

Audi är än så länge ensamma om att ha vunnit 24-timmarsloppet på Le Mans med en dieseldriven bil. R10 TDI vann för första gången 2006 och har gjort det varje år sedan dess, vi får se om Audi lyckas försvara titeln med den nya bilen. R15 TDI debuterar i 12-timmarsloppet i Sebring och ska sedan köras i tre exemplar på Le Mans 13-14 juni.

Läs mer