Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101213-audi-r18-le-mans101213-audi-r18-le-mans101213-audi-r18-le-mans
101213-audi-r18-le-mans Foto: Audi Communications Motorsport / Ferdi Kräling Mo

Audi R18 ska LED:a i Le Mans

Audi planerar att fortsätta sin dominans i 24-timmars på Le Mans och bilen som ska göra det heter R18. R18 skiljer sig från sina föregångare på flera punkter: den har täckt sittbrunn, LED-ljus och inte minst en V6-motor.

Audis deltagande i Le Mans blir bara mindre och mindre, i alla fall när det gäller motorstorlek. Tyskarna har tidigare kört med en V12-diesel och nu senast en V10-diesel på 5,5 liter men i 2011 års 24-timmars på Le Mans kommer Audi att tampas med Peugeot och alla de andra med en 3,7 liter stor diesel-V6 som redskap. Audi håller dessvärre än så länge inne med hur mycket effekt man plockar ur motorn. Motorn är kopplad till en nyutvecklad sexstegad växellåda.

Den nya motorn är inte det enda som skiljer R18 från sin föregångare R15 TDI. Först och främst lägger vi märke till att Audi väljer att satsa på en täckt sittbrunn för 2011 års säsong. Audi har inte haft tak på sina Le Mans-bilar sedan 1999 men nu säger de sig ha kommit fram till att det bara finns fördelar med vindruta och ett tak som skyddar föraren. Audis motorsportchef Dr. Wolfgang Ullrich säger att aerodynamiska egenskaper kommer att bli allt viktigare i Le Mans-sammanhang och i det hänseendet har en täckt bil klara fördelar, något som har visat sig i tester såväl i vindtunnel som på bana.

En annan detalj som inte går att missa är de nya strålkastarna. Audi provade med LED-teknik redan på förra årets bil men nu saftar de på för fullt och kör med strålkastare som helt och hållet består av LED-lampor. Audi hävdar förstås att det finns tekniska fördelar med LED-tekniken men den främsta anledningen till att vanliga ljus inte duger är förmodligen att Audi vill synas i mörkret. Audi R18 kommer att sticka ut markant ur mängden tack vare sina LED-ljus formade som en etta (1).

2011 års Le Mans kommer att köras av tre exemplar av R18, alla under ledning av Audi Sport Team Joest. Det stora framträdandet för Audi R18 blir naturligtvis 24-timmars på Le Mans i juni men racingpremiären begås redan på Spa-Francorchamps i Belgien i maj.

Läs mer