Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi Sport

Audi tillbaka på Le Mans 2023 – med eldrift

Audi planerar att göra comeback på Le Mans 2023 med en ny elektrifierad tävlingsbil. Det skulle innebära ett första framträdande inom långloppsracing på sju års tid efter att ha tackat för sig 2016.

Den tyska bilbjässen Audi har en stolt historia inom motorsporten och inte minst när det gäller långloppsracing. Det är därför kanske något förvånande att märket inte har deltagit i de klassiska Le Mans-tävlingarna på snart fem år.

Nu ska det bli ändring på detta och Audi har annonserat sin återkomst till Le Mans år 2023. Planen är ställa upp med en arvtagare till den framgångsrika R18-bilen som ska byggas tillsammans med Porsche. Klassen som gäller är den nya LMDh-kategorin där alla bilar kommer vara eldrivna.

– Kategorin passar perfekt in i vår nya motorsport set-up. Den nya tävlingsbilen kommer vara en lika genuin Audi som RS e-tron GT som också utvecklats på en gemensam plattform med Porsche, säger Julius Seebach, chef för Audi Sport GmbH och ansvarig för motorsport, i ett pressmeddelande.

Parallellt utvecklar Audi en ny suv till Dakarrallyt där märket är schemalagda att delta redan i januari 2022. Exakt ett år senare är ”nya R18” tänkt att göra debut på Daytonas 24-timmars race. Förväntningarna är förstås höga på Audi som tog 63 segrar på 80 race med sin R8 mellan 2000 och 2006.

Audi har även distansrekordet på 24-timmars Le Mans och har vunnit långloppet hela 13 gånger. Allt annat än att vara med och slåss om totalsegrar och mästerskap kommer ses som ett misslyckande för märket. Med Audis track record i åtanke behöver nog fans dock inte vara alltför oroliga för att det ska bli aktuellt.