Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi vänder McLaren ryggen för F1 2026

Audi eller Porsche – McLaren eller Red Bull.

Vintersnackisen i Formel 1 handlar om vilket team som kommer att samarbeta med vilket varumärke från VW-koncernen.

Men enligt Nents tidigare F1-expert Eje Elgh är McLaren ute ur bilden.

– Jag vet att McLaren jobbar med en annan lösning, säger Eje Elgh.

Eje Elgh befinner sig i Saudiarabien för att tävla i Dakar-rallyt. Men det hindrar inte Nent-gruppens tidigare F1-expert att ha koll på rykten om Formel 1.

Det hetaste snacket i F1 under vintersäsongen rör de nya motorreglerna som ska börja gälla från och med säsongen 2026 och vilka förändringar de reglerna medför i depån.

Biljätten Volkswagen har i flera år funderat på att göra comeback i Formel 1 och de nya reglerna väntas öppna dörren för att VW ska låta ett eller flera av sina varumärken synas i Formel 1. Under lång tid handlade det om att Audi eller Porsche skulle köpa något team men det senaste ryktet handlar i stället om att det är Audi som kommer in i F1 och då som motorleverantör.

– FIA (Internationella bilsportförbundet, reds anm) har tagit många bra beslut om framtidens regler, säger Audis utvecklingschef Oliver Hoffmann när han besöker depån under Dakarrallyt.

Flera team uppges ha förhandlat med VW då det anses vara en styrka att få ta del av en så stor biltillverkares resurser. VW-koncernen har också skalat bort flera stora motorsportsatsningar för att ha råd med F1. Senast handlade det om att Audi hoppar av Formel E och tidigare har VW Motorsport lämnat både rally-VM och rallycross-VM. 

Kan bli både Audi och Porsche

Audis satsning på Dakar-rallyt anses vara en mindre del av hela sport- och marknadsföringsbudgeten. Koncernen har låtit Seat och Cupra stå för satsningar på banracing med elbilar. Cupra tävlar också med elbilar i Extreme E och Seat ska tävla i nya rallycross-VM där enbart elbilar får tävla.

Att Audi blir motorleverantör kommer lägligt för Red Bull. Företaget har i många år samarbetet med Volkswagen-gruppen inom flera områden och Red Bull blir från och med nästa år av med motorstödet från Honda och ska i stället sköta motortillverkning och utveckling på egen hand under åren 2022-2025. På sikt behöver Red Bull en stark motorpartner för att kunna fortsätta att konkurrera med Mercedes, Ferrari och Renault.

Nents tidigare F1-expert Eje Elgh menar också att det är Red Bull som nu har pole position till motorkontraktet med Audi.

– Det har pratats om McLaren men vad jag hört så blir det inget med det samarbetet, säger Eje Elgh.

– I stället arbetar McLaren på en annan lösning.

Om det blir ett äktenskap mellan Audi och Red Bull kommer det troligen också att påverka Red Bulls andra team Scuderia Alphatauri. En möjlig utveckling är också att Audi och Porsche samarbetar och att till exempel Porsche får sätta sitt namn på Alphatauri-teamet medan Audi blir motorleverantör till Red Bull.

McLaren använder i dag motorer från Mercedes och väntas fortsätta med det fram till och med säsongen 2025.

Oliver Hoffmann vill inte bekräfta att Audi kliver in i Formel 1 eller om den motorlösning som används på Dakarbilen kan vara något för Formel 1.

– Vi har beslut på att tävla i Dakarrallyt och på Le Mans, sen får vi se vad som händer i framtiden. Vi är väldigt nöjda med hur vi lyckats med Dakarbilen och vi har redan saker vi vet behöver utvecklas till nästa års tävling.

Audi planerar att tävla med Dakarbilen under andra halvåret 2022 för att komma väl förberedda till Dakar 2023. Och då med Mattias Ekström som förare.

– Ja, det är väl meningen det, att det här ska fortsätta, kommenterar Ekström.

Porsche och F1

1957-1960 Porsche tävlar i enstaka F1-lopp med lite olika team.

1961 Porsche 718 RSK tävlar i formel 1

1962 Porsche 804 vinner Frankrikes GP med Dan Gurney som förare.

1963 Porsche hoppar av serien.

1983 Porsche återvänder och levererar V6-motorer med turbo till McLaren. Motorerna tävlar med varumärket TAG.

1984 TAG-Porsche vinner konstruktörsmästerskapet och Niki Lauda förartiteln med McLaren.

1985 TAG-Porsche vinner dubbeln igen, nu med Alain Prost som förare.

1986 TAG-Porsche vinner förar-VM med Prost.

1988 TAG-Porsche finns inte med på startlinjen.

1991 Porsche återvänder som motorleverantör med V10-motorer men det blir fiasko. Inte en enda poäng och bilarna klarar inte ens av att kvala in. Porsche hoppar av F1 och har inte återvänt sedan dess.