Foto: James Lipman

Bentley Bentayga slog suv-rekordet i Pikes Peak

Knappt elva minuter tog det för Bentley Bentayga att klättra upp för Pikes Peak, vilket är nytt rekord med marginal. För att minnas denna rekordsnabba körning släpps en special-Bentayga i begränsad upplaga.

Tidigare i dag skrev vi om hur Volkswagens elbil I.D. R Pikes Peak slog alla tiders rekord när den körde upp för berget i Colorado på 7 minuter och 57 sekunder – första gången en bil, oavsett drivsätt och drivmedel, klarade banan på under åtta minuter.

Men den specialutvecklade elbilen var inte koncernens enda rekordbil på berget den gångna helgen, även Bentley och deras ”standard”-Bentayga slog till med en rekordtid, då i suv-klassen.

Foto: jameslipman.com / James Lipman / James Lipman / ja

Med Pikes Peak-erfarne Rhys Millen bakom ratten klockades Bentayga för 10 minuter, 49 sekunder och 9 hundradelar, nästan två minuter snabbare än den gamla rekordtiden.

Foto: Aaron Eusebi

– Detta rekord bevisar Bentaygas utmärkta dynamiska förmåga, säger Bentley-styrelsemedlemmen Chris Craft som är försäljnings- och marknadsansvarig.

I och med rekordet vill Bentley att världen ska få vara med och fira. Det gör man genom att släppa en exklusiv skara Bentayga-bilar i tio exemplar, alla skapade av Mulliner. Dock står det ”1 av 5” på instrumentbrädan, det där ändrar Bentley förhoppningsvis till produktionsbilarna.

Foto: jameslipman.com / James Lipman / James Lipman / ja

Om man inte är förtjust i den gröna karosskulören Radium, som bilen som körde upp för Pikes Peak hade, kan man välja sitt exemplar i Beluga-svart. De 22 tum stora fälgarna är dock tvåfärgade, så där kommer man inte ifrån det gröna.

Black Specification-paketet ingår vilket även Pikes Peak-emblemen på framskärmarna gör.

Under huven sitter självfallet W12-motorn på 6,0 liter som ger 608 hästkrafter och 900 newtonmeter, precis som på rekordbilen och precis som på den bil vi var iväg och körde för ett tag sedan.

Nu har du chansen att lägga vantarna på en Pikes Peak-Bentayga, men kvicka dig... endast tio exemplar görs.