Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bernie Ecclestone köpte sig fri från mutåtal

Den rättegång som pågått mot Formel 1-världens boss Bernie Ecclestone har avslutats, sedan Ecclestone betalat motsvarande 700 miljoner kronor i förlikning.

Det är knappast första gången Formel 1-världens ”grand old man”, Bernie Ecclestone, varit i blåsväder. Men mutåtalsrättegången, som tagit plats i en domstol i München, har varit osedvanligt lång och omtalad. Nu är den dock alltså avklarad, sedan Ecclestone gått med på en förlikning där han betalar 100 miljoner dollar – motsvarande knappt 700 miljoner kronor för att slippa fortsatt rättsprocess och eventuellt straff.

I ett uttalande till Press Association säger Ecclestone själv att han ”var lite av en idiot, som går med på förlikning”. Enligt Ecclestone var det tydligt att det lutade åt att han skulle bli frikänd, men att rättsprocessen, som skulle pågått två dagar i veckan fram till oktober, skulle inneburit alltför mycket tidsmässigt bortfall. ”Det här tillåter mig att göra det jag kan bäst, vilket är att styra Formel 1”, säger Ecclestone, samtidigt som han menar att det är svårt att styra företag under de premisser rättegången skedde under.

Bakgrunden till åtalet är, vilket vi har berättat tidigare, att den nu 83-årige Ecclestone sägs ha betalat drygt 300 miljoner kronor till en tysk bankman vid namn Gerhard Gribowsky, för att styra försäljning av aktier i Formel 1 på ett visst sätt.