Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bernie Ecclestone riskerar tio års fängelse

Det blåser, igen, kring Formel 1-bossen Bernie Ecclestone. Denna gång är det tyska myndigheter som förväntas åtala Ecclestone för mutbrott. Fälls han riskerar han upp till tio års fängelse.

Det är inte första gången det blåser friskt kring toppskiktet inom Formel 1, bara för knappt ett år sedan åtalades F1-magnaten Bernie Ecclestone för mutbrott i samband med ett ägarskapsbyte inom ägarbolagen till Formel 1 år 2006. Enligt uppgifter till Autoweek är det delar av detta material som nu är uppe till diskussion igen.

Det hela rör försäljningen av Münchenbaserade Bayern Landsbanks ägarandel i racingserien till CVC Capital Partners, som är de som numera har det största ägandet i Formel 1. Försäljningen skedde 2006, och nu har före detta banktjänstemannen Gerhard Gribowsky vittnat till tyska myndigheter om hur han mottog en summa på 44 miljoner dollar från Ecclestone när han som ställföreträdande chef för Bayern Landsbank ansvarade för försäljningen.

Bakgrunden till de nya uppgifterna är att Gribowsky själv står åtalad för att bland annat ha tagit emot mutor, och har avlagt vittnesmålet för att få sitt eget straff sänkt, rapporterar Autoweek. I utbyte mot pengarna från Ecclestone skulle Gribowsky ha underlåtit att delge detaljer om Formel 1-bolagets organisation till brittiska myndigheter, enligt Autoweek. 

Ecclestone har själv vittnat, under immunitet, för sju månader sedan, om att Formel 1 kunde ha tvingats betala hela 3,14 miljarder dollar ytterligare i skatt ifall Gribowsky hade underrättat myndigheter i Storbritannien. Nu är risken stor att tyska myndigheter utfärdar en internationell arresteringsorder på Ecclestone, rapporterar Autoweek. Fälls han för mutbrott riskerar Ecclestone upp till 10 års fängelse.