Bilnationen Tyskland vinner VM-finalen mot Argentina!

Nu är vi framme vid målet. Efter att ha tippat åttondels-, kvarts- och semifinalerna är det nu dags för oss att, baserat på ländernas bilindustrier, tippa finalen. Vi ser ingen annan utgång än att Tyskland krossar Argentina över två halvlekar.

I semifinal ett tippade vi tysk dominans mot Brasilien, så rätt vi fick, även om det rann iväg mer än vad vi ens kunde fantisera om. Tysklands bilindustri är överlägsen Brasiliens, men kanske inte så överlägsen, eller?! Dock var vi helt fel på det när det kom till semifinal två mellan Nederländerna och Argentina. Vi tippade uddamålsvinst till Nederländerna i och med en något mer genuin bilindustri, men Argentina ville annat. De gick och vann på straffar.

Tyskland-Argentina

13 juli klockan 21.00 på TV4

Vårt tips: 5-1

Europas billand nummer ett är också världens tredje största bilproducerande land. Få länder har så mycket rutin och (bil)historia som Tyskland. Carl Benz är bilens uppfinnare och det var han som sökte patent för automobilen 1886. Dock ingår herr Benz inte längre i laguppställningen, det gör däremot hans avkomma Mercedes som tillsammans med Opel, Volkswagen, Audi, och BMW utgör stommen i backlinjen och på mittfältet. Lägg därtill den snabbe anfallaren från Zuffenhausen, Porsche, som har chans att bli hela VM:s skyttekung. Låser sig spelet finns många matchavgörare på avbytarbänken att kasta in: Alpina, Ruf, Gumpert med flera får Argentina att rysa av rädsla. Den tyska lagmaskinen till bilindustri dominerar över 90 minuter och det var länge sedan en final kändes så avgjord på förhand.

Argentina är välorganiserade och samspelta och har några spjutspetsar som kan avgöra matcher, men mot Tyskland kommer man ingen vart med en lokalproducerande uppställning bestående av lånta spelare som Toyota, Chevrolet, Fiat, Citroën, Renualt, Peugeot, Ford och Volkswagen. 1960-talets IKA Torino är något av en nationalklenod men har lagt däcken på hyllan sedan många år tillbaka. Flamencons hemland är faktiskt världens 20:e största bilproducerande nation, men det räcker inte på långa vägar i den här finalen. Ett mål lyckas de stänka in mot världstrean, men får i gengäld fem i baken.