Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081017-f1-motor-växellåda081017-f1-motor-växellåda081017-f1-motor-växellåda
081017-f1-motor-växellåda

Biltillverkarna motas bort från Formel 1!

Internationella bilsportförbundet aviserade i dag, vid Kinas Grand Prix, att de avser att låta en enda tillverkare bygga motor och växellåda till F1 redan från 2010!

Diskussioner om detta fördes redan vid Japans GP och då aviserade flera av de involverade biltillverkarna att de inte gillade tanken och om så skedde skulle de dra sig ur Formel 1.

De flesta trodde att förslaget bara var ett sätt för FIA (Max Mosley) att få igenom en hel rad andra förslag istället. Men nu deklareras att FIA går vidare och har öppnat för intresserade parter att komma in med ansökningar om att få leverera.

Förmodligen väckte denna skrivelse stor uppståndelse i depån för FIA var inte sena med att förklara allt närmare. De säger nu att det fortfarande kommer att vara möjligt för exempelvis Mercedes, Renault, BMW, Ferrari att bygga egna motorer.

Det företag som vinner budgivningen skall göra en konstruktion som det ska vara möjligt för vilket F1-stall som helst att köpa. Om en biltillverkare vill göra egen motor kan de istället enbart köpa detaljplaneringen om hur motorn ska se ut och göra jobbet själv. Hårfin skillnad kan tyckas.

Målsättningen med det hela är att göra Formel 1 billigare och att skillnaderna mellan olika motorer inte ska vara så stor eller helst ingen alls.

Vilket inte gör omkörningar till det allra lättaste. Är det vad vi vill ha?

Inget är förstås skrivet i sten men går förslaget igenom är det stor risk att flera nuvarande team försvinner och hur många privatägda team som istället kan gå in i Formel 1 är en kuggfråga. Tidpunkten, med tanke på det ekonomiska läget i världen, kunde ha varit bättre.

Det kan ge nuvarande deltagare en bra anledning att dra sig ur och de som eventuellt vill försöka ta sig till F1 har inget bra förhandlingsläge med sponsorer just nu. Och eftersom det ska ske redan 2010 borde förhandlingarna redan vara klara...