Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bloodhound SSC presenterad – världens snabbaste racerbil

Nu är den presenterad och redo för världsrekordslakt – Bloodhound SSC som ska bli världens snabbaste fordon på land.

https://youtu.be/jcUD_xGOpro

För en vecka sedan 

gick vi igenom Bloodhound SSC som är färdigutvecklad och numera även presenterad lite mer ingående. Ni var många som imponerades över de 135 000 hästkrafterna och toppfarten på 1 690 km/h (1 050 mph).

I påsk nästa år ska Bloodhound SSC röra på sig på riktigt för första gången. Då ska teamet bakom ”bilen” uppnå 322 km/h (200 mph) under en körning i England. Därefter flyttar man ned till Sydafrika där en slät bana har trollats fram med hjälp av handkraft från 300 människor som har flyttat 16 ton stenar. Där ska 1 287 km/h (800 mph) nås i ett ”uppvärmningsheat” för att samtidigt passa på att slå det nuvarande världsrekordet i hastighet på land – 1 228 km/h (763 mph) som sattes av Bloodhound SSC:s föregångare Thrust SSC i oktober 1997.

Året därefter ska den magiska gränsen 1 000 mph (1 609 km/h) nås. Det satsar man på att göra på banan i Sydafrika under 2017.

Bloodhound SSC mäter 13,5 meter på längden och när den är uppe i toppfart snurrar hjulen med 170 varv per sekund. De 135 000 hästkrafterna kommer en Rolls-Royce jetmotor som plockats från stridsflygplanet Eurofighter Typhoon. Den står för framdrivningen upp till ungefär 1 046 km/h (650 mph), därefter kickar en raketmotor igång som tar Bloodhound SSC upp till världsrekordfart.

1 609 km/h nås efter 55 sekunder. Hela turen, inklusive inbromsning efter toppfartsmätningen, tar lite mer än två minuter.

Personen bakom spakarna, den som ska bli världens snabbaste människa på land, heter Andy Green. Det är samma kille som slog rekordet med Thrust SSC 1997 och han är därmed redan världens snabbaste människa på land.

Ett hett tips, om du vill se bilder från det mångåriga utvecklingsarbetet med Bloodhound SSC, är att besöka Stefan Marjorams Flickr-sida. Det är han som har fått uppdraget att dokumentera hela resan på rörlig bild.

Fotnot: Du kanske reagerar på artikelns rubrik och ordet racerbil? Bloodhound SSC kallas faktiskt för just racerbil, även om man kan ha sina invändningar mot det.