Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW M4 DTM och M4 CoupéBMW M4 DTM och M4 CoupéBMW M4 DTM och M4 Coupé
BMW M4 DTM och M4 Coupé Foto: Daniel Reinhard

BMW avslöjar M4 DTM

BMW har avslöjat sin tävlingsbil för DTM 2014: M4 DTM. Den tyska biltillverkaren kommer att tävla med åtta bilar i årets mästerskap, bland annat med 2012 års mästare Bruno Spengler och fjolårstvåan Augusto Farfus.

Nya BMW M3 Sedan och M4 Coupé är rykande färska och det är nu dags för tävlingsbilen M4 DTM att visa upp sig. BMW M4 DTM skiljer sig på en rad olika punkter jämfört med civila M4 Coupé. Först och främst är det motorn. Medan nya M3 och M4 har övergett E90-generationens V8 på 4,0 liter till förmån för en rak turboladdad sexa på 3,0 liter så är det just en V8 på 4,0 liter som gäller i M4 DTM. DTM-V8:an, med restriktorplattor i insuget, levererar omkring 480 hästkrafter och 500 newtonmeter. Det kan jämföras med vanliga M4 Coupé vars turbosexa ger 431 hästkrafter och 550 newtonmeter.

Manuell växellåda och dubbelkopplingslåda finns till M4 Coupe. I M4 DTM sitter en sexväxlad sekventiell låda som manövreras med tryckluftsstyrda paddlar vid ratten. Lådan har en fyrskivig koppling i kolfiber från ZF Sachs.

En annan skillnad jämfört med standardbilen, bara för att nämna ytterligare en av många, är tankvolymen. 120 liter är dubbelt så mycket än vad som ryms i gatversionen.

BMW återvände till DTM 2012 efter att ha varit borta från mästerskapet i 20 år. Redan första året säkrade BMW både förartiteln och teamtiteln med Bruno Spengler bakom ratten.

Förra året blev Augusto Farfus bästa BMW-förare på andra plats i mästerskapet, bakom Audi-föraren Mike Rockenfeller, men tog flest segrar av alla förare – fem stycken.

BMW kommer att tävla med åtta bilar i årets mästerskap för förarna Bruno Spengler, Martin Tomczyk, Augusto Farfus, Joey Hand, Timo Glock, Marco Wittmann, Maxime Martin och Antonio Felix da Costa.

DTM-säsongen börjar den 4 maj på Hockenheim.