Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW M8 smyger fram på riktigt

För några dagar sedan visade BMW upp 8-serie Coupé som koncept, i samband med 24-timmarsloppet på Nürburgring visar de upp värstingvarianten M8 som prototyp – väl maskerad så klart.

Mellan 1989 och 1999 var BMW:s flaggskepp 8-serie, en potent sportvagn som hade 380 hästkrafter som mest (850CSi). Men för att kvala in till de riktiga sportbilarna behövdes mer kraft – en M8 med 550 hästkrafter ur den 5,0 liter stora V12:an togs därför fram. Sedan tog det stopp. Prototypen gömdes undan och visades för världen först 2010. Du kan här läsa mer om monstret från München som aldrig blev av.

LÄS OCKSÅ: Nya BMW 8-serie som koncept

När BMW nu har bestämt sig för att ruska liv i 8-serie igen, det är bara några dagar sedan Concept 8-visades, är en M8 aktuell igen – och denna gång verkar München-företaget inte vara intresserade av att låta bilen falla i glömska. I samband 24-timmarstävlingen på Nürburgring denna helg presenterar man en maskerad prototyp av M8.

Speciellt mycket berättar det inte om bilen, mer än att den har för många hemligheter bakom den svartvita folieringen. De är i alla vänliga nog att säga att M8 kommer att ha klassiska M-attribut så som större luftintag, modifierade bromsar och sportavgassystem med fyra ändrör som markerar en markant krafthöjning. BMW:S M-chef Frank van Veel pratar om gemensamt DNA med vanliga 8-serie men med bland annat banportential.

Baserat på hur Concept 8-serie ser ut kan vi föreställa oss hur M8 ser ut under maskeringen. Tona ner vissa detaljer, exempelvis njurarna i fronten, så är vi förmodligen ganska nära verkligheten.

Och bana kommer den att få smaka på. En raceversion – M8 GTE – är nämligen också under utveckling. Som de tre bokstäverna avslöjar är det Le Mans i sikte och den planerade första uppvisningen ska äga rum på Daytona 24-timmars i slutet av januari 2018.

LÄS OCKSÅ: Monstret från München som aldrig blev av

8-serie Coupé ska enligt BMW debutera nästa år. Frågan är om vi får se gatversionen av M8 redan samma år eller om det blir 2019. Utvecklingen verkar vara långt gången, men samtidigt brukar M-varianterna dröja ett tag efter att standardmodellen släppts.

https://youtu.be/XdcsnuAzreY