Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW och Team X-Raid satsar hårt på Dakar

Paris-Dakar 2006 kommer att innehålla bland annat tre BMW X3 och en BMW X5, samtliga rattade av Team X-raids förare. Hela projektet sponsras och backas upp direkt från BMW Motoren.

BMW kommer delta i Paris-Dakar rallyt 2006 med tre X3 CC och en X5 CC. I alla fall kommer de bilarna vara där även om det inte är BMW själva som håller i spakarna. Det är Frankfurtbaserade Team X-Raid som framgångsrikt tävlat i Paris-Dakar rallyt sedan 2002, bland annat tog man totalsegern i den fyrhjulsdrivna dieselklassen 2003.

Nu satsar man med totalt fyra bilar i just den klassen och har sponsring av bland annat BMW Motoren GmbH.

Motorn är samma i både X3 CC och X5 CC, en rak sexcylindrig diesel som ger 275 hästkrafter vid 4 000 r/min och ett vridmoment på 620 Nm vid 2 100 r/min. En "liten" tank på 340 liter väntas ge en viktfördel på ungefär 200 kg mot konkurrenterna. Toppfarten sägs vara 200 km/h.

Teamchefen Sven Quandt känner sig säker inför de 900 mil som ska avverkas.

- Vi är väl förberedda inför Dakar 2006 och vad oss anbelangar kan det starta redan i dag. Tack vare en stor uppbackning från BMW med motorutvecklingen och MAGNA STEYR med chassikonstruktionen av våra bilar, är vi väl förberedda, säger han.

- Två bilar i topp-tio vore optimalt, säger han.