Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080208-bmw-m3-alms
080208-bmw-m3-alms
080208-bmw-m3-alms
080208-bmw-m3-alms

BMW tillbaka i ALMS

Under den pågående bilsalongen i Chicago passade BMW på att tillkännage att de gör comeback i ALMS nästa år. Två bilar baserade på E92 M3 coupé kommer att tävla i GT2-klassen.

Bilarna som ska köras i ALMS (American Le Mans Series) kommer att ingå i Rahal Letterman Racing-stallet. Programledaren David Letterman och racinglegenden Bobby Rahal slår sina påsar ihop med BMW of North America för att göra en satsning i den amerikanska serien.

I tävlingsutförande har M3 fått se sina hästkrafter höjas från 420 till 485 stycken. Men det är självklart inte det enda som modifierats inför GT2-starten. Med användning av mer kolfiber i karossen blir bilen lättare. Chassit är naturligtvis modifierat för racing och har samtidigt blivit betydligt bredare. Aerodynamikpaketet med bland annat den gigantiska vingen på bakluckan har utformats utifrån BMW:s F1-kunskaper. Med hjälp av vindtunneltester och CFD (Computational Fluid Dynamics) har vingen fått rätt utformning.

Eftersom de två föregående generationernas M3 har tagit hem många segrar i de amerikanska mästerskapen vore det ingen överraskning om det skulle gå bra även för den nya bilen. Om nya M3 går lika bra som den ser ut kommer även den att bli svårstoppad.