Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bomben: Ricciardo lämnar Red Bull för Renault

Tidigt på fredagseftermiddagen släpptes bomben: Daniel Ricciardo, som varit något av ryktenas man den senaste tiden, lämnar Red Bull efter säsongen. Men inte för att gå till något av de andra toppteamen Ferrari eller Mercedes. Istället blir Renaults fabriksteam nästa anhalt för australiensaren.

Läs vår F1-expert Janne Blomqvists analys av teambytet här.

Ricciardo ligger för tillfället femma i årets mästerskap efter bland annat två vinster. Australiensarens kontrakt med Red Bull går ut efter säsongen och så sent som i juli sa teamchefen Christian Horner att man var nära ett nytt avtal med Ricciardo. Men så blir det alltså inte. Efter att ha kört för Red Bull sedan säsongen 2014 tackar Ricciardo för sig och går till ”mittenteamet” Renault.

- Det här är ett av de svåraste besluten jag tagit i min karriär. Men jag kände att det var dags för att anta an en ny utmaning, säger Ricciardo i ett uttalande.

Foto: www.redbullcontentpool.com / Getty Images / Red Bu

Ricciardo understryker att han är imponerad över Renaults framsteg de senaste två åren, och att han hoppas kunna hjälpa teamet att ta ytterligare ett steg mot att bli ett toppteam igen.

Cyril Abiteboul, det franska teamets F1-boss, säger i ett uttalande att man är mycket glada över värvningen av Ricciardo och att det är något av ett ”statement” för teamet.

- Daniels underskrift understryker vår vilja att snabba på vår resa till toppen, säger Abiteboul.

- Som tack för att Daniel tror på oss ska vi se till att leverera bästa möjliga bil.

I Renault kommer Ricciardo kampera ihop med Nico Hülkenberg under nästa säsong. Med andra ord kommer Carlos Sainz Jr att lämna teamet. Var spanjoren kommer att gå är än så länge oklart.

Daniel Ricciardo har vunnit sju lopp och tagit 29 pallplatser under sin tid i Red Bull.