Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Red Bull

Borgmästare stoppar Formel 1 i Köpenhamn

Ett Formel 1-lopp på stadens gator. Ja, det var planen för Danmarks huvudstad Köpenhamn. Nu stoppar borgmästaren tävlingen.

Tidigare i år nåddes vi av nyheten att Köpenhamn var på väg att ta sig in i Formel 1-kalendern. Representanter för serien besökte staden och en kampanj drogs igång. Nu vill emellertid stadens borgmästare Frank Jensen stoppa projektet.

– Det är dags att dra en gräns. Vi kan inte fortsätta planeringen av ett så riskfyllt projekt, säger han till tidningen Politiken.

Loppen beräknas kosta 1,51 miljarder danska kronor, varav det första 570 miljoner (omkring 2,1 miljarder respektive 790 miljoner svenska kronor), pengar som inte kan vaskas fram enbart med privata finansiärer.

I planerna finns statlig stöd med men även ett krav från staden att inte bidra ekonomiskt. I stadens budget klubbades dock 15 miljoner danska kronor till en ”megaeventpott” för åren 2020-2022, vilket skulle kunna var just Formel 1-tävlingarna.

Finansministern Kristian Jensen menar att ett projekt som detta måste få stöd från alla håll och har beslutat att inte arbeta vidare i ärendet.

I Norden är det är bara Sverige som har varit värd för Formel 1-lopp som ingått i VM-kalendern. Åren 1973 till 1978 kördes Sveriges Grand Prix på Scandinavian Raceway i Anderstorp även om försök gjordes att få serien till Göteborg till 1987 – klicka här

 för att läsa artikel från Teknikens Värld 14/1984.Bild ovan och klipp nedan är från när David Coulthard körde på Köpenhamns gator 2012.

https://youtu.be/yvi5WioTBZk