Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Världs Marcus Engström har tagit plats bakom ratten i LRT NXT1
2 AV 2
Foto: Martin Öberg / NXT Gen Cup

Bra racing i NXT Gen Cup-premiären

I helgen var det premiär för nya motorsportklassen NXT Gen Cup när det tävlades i Falkenberg i samband med årets Västkustloppet. I första racet var det svenskt överst på pallen medan det blev amerikanskt i det andra.

Det är inte varje dag en ny racingserie ser dagens ljus, men i helgen var det precis vad som hände. NXT Gen Cup, med Fredrik Lestrup som en av de drivande krafterna bakom satsningen, är en klass för ungdomar mellan 14 och 25 år där de får tävla i eldrivna LRT NXT1-bilar. Hur det går till bakom ratten i en sådan tävlingsbil ser du i filmen ovan där chefredaktör Marcus Engström tar några varv på Gelleråsen. Mer om NXT Gen Cup kan du för övrigt läsa här.

Full fart i nya ungdomsserien NXT Gen Cup på Falkenbergs Motorbana.Full fart i nya ungdomsserien NXT Gen Cup på Falkenbergs Motorbana.Full fart i nya ungdomsserien NXT Gen Cup på Falkenbergs Motorbana.
Full fart i nya ungdomsserien NXT Gen Cup på Falkenbergs Motorbana. Foto: Martin Öberg / NXT Gen Cup

I söndagens första race över 1 826 meter på Falkenbergs Motorbana startade 18 förare från Sverige, Danmark, Tjeckien, Nederländerna, Storbritannien och USA.
Det var länge ovisst om vem som skulle vinna eftersom många förare långt in i loppet turades om att ligga i ledningen, men med tre varv kvar till målflagg tog Elias Adestam tag i det hela och blev därmed historisk som första NXT Gen Cup-segrare.

– Det var ett väldigt bra lopp. Jag hade en plan från början och den fungerade ganska bra. Mina konkurrenter använde för många push-to-pass i början, så jag hade en fördel i slutet. Det andra loppet var förstås en besvikelse, men vi har visat vinnande form och jag kan inte vänta på nästa lopp, sa Elias Adestam efter helgens körning.

Elias Adestam överst på pallen, Linus Granfors tvåa och Oscar Pedersen trea.Elias Adestam överst på pallen, Linus Granfors tvåa och Oscar Pedersen trea.Elias Adestam överst på pallen, Linus Granfors tvåa och Oscar Pedersen trea.
Elias Adestam överst på pallen, Linus Granfors tvåa och Oscar Pedersen trea. Foto: Martin Öberg / NXT Gen Cup / Martin Oberg

Topp 5 race 1

1 Elias Adestam (Sve)

2 Linus Granfors (Sve)

3 Oscar Pedersen (Sve)

4 Ellis Spiezia (USA)

5 Enzo Hallman (Sve)

Som Adestam nämnde gick det för honom inte lika bra i andra racet då han tidigt var med i en incident som ledde till bestraffning. Han slutade på femtonde plats medan 14-årige Värnamo-grabben Månz Thalin, som var inblandad i samma incident, fick avbryta.
I stället var det amerikanen Ellis Spiezia som var snabbast efter att med några varv kvar attackerat och tagit sig förbi Enzo Hallman från Jönköping. Hallman slutade tvåa, dryga sekunden efter Spiezia.

– Grymt bra! Det var definitivt ett strategiskt lopp. Jag fick en riktigt bra start, så jag kom igenom trafiken väldigt tidigt. Och bara plockade dem en efter en. Det är en obeskrivlig känsla att lämna den första NXT Gen Cup-tävlingshelgen med en seger och poängledningen, sa Ellis Spiezia som redan har fokus på nästa tävlingshelg som körs i tyska Oschersleben helgen 28-30 juli.

Ellis Spiezia överst på pallen, Enzo Hallman tvåa och Oscar Pedersen trea.Ellis Spiezia överst på pallen, Enzo Hallman tvåa och Oscar Pedersen trea.Ellis Spiezia överst på pallen, Enzo Hallman tvåa och Oscar Pedersen trea.
Ellis Spiezia överst på pallen, Enzo Hallman tvåa och Oscar Pedersen trea. Foto: Martin Öberg / NXT Gen Cup

Topp 5 race 2

1 Ellis Spiezia (USA)

2 Enzo Hallman (Sve)

3 Oscar Pedersen (Sve)

4 Linus Granfors (Sve)

5 Alex Gustavsson (Sve)

Bland de 18 förarna i NXT Gen Cup finns även tre tjejer; 15-åriga Louise Larsson, 16-åriga Siri Hökfelt samt 19-åriga brittiskan Katie Turner. Av trion var det Siri Hökfelt som plockade flest poäng i helgen.

Alla 18 förare i NXT Gen Cup.Alla 18 förare i NXT Gen Cup.Alla 18 förare i NXT Gen Cup.
Alla 18 förare i NXT Gen Cup. Foto: Martin Öberg / NXT Gen Cup

NXT Gen Cup poängställning

1 Ellis Spiezia (USA) 47

2 Linus Granfors (Sve) 43

3 Oscar Pedersen (Sve) 42

4 Enzo Hallman (Sve) 39

5 Elias Adestam (Sve) 36

6 Alexander Gustafsson (Sve) 26

7 Theo Jernberg (Sve) 17

8 Siri Hökfelt (Sve) 17

9 Alexzander Kristiansson (Sve) 15

10 Victor Nielsen (Dan) 14

11 Jonathan Engström (Sve) 13

12 Sebastian Kinnmark (Sve) 11

13 Louise Larsson (Sve) 10

14 Greaham Hofmans (Ned) 9

15 Isak Arvidsson (Sve) 7

16 Månz Thalin (Sve) 6

17 Filip Bartoš (Tje) 3

18 Katie Turner (GB) 0