Citroën lämnar WTCC – nysatsar i WRC

Citroën har beslutat att lämna WTCC efter nästa års säsong, bara veckor efter att Volvo avslöjade sin satsning i mästerskapet, och istället satsa på WRC med en nyutvecklad bil från och med 2017.

Teknikens Värld

– Med åtta VM-titlar och ett rekord på 94 segrar har Citroën en ohotad framgångssaga i WRC. Rally är en fascinerande sport som testar prestanda, tillförlitlighet och stabilitet. Dessutom är mästerskapet på väg uppåt igen med utökad TV-bevakning och introduktionen av Kina i kalendern, säger Linda Jackson, vd för Citroën.

Citroën kommer att stå över WRC 2016-säsongen för att fokusera på utvecklingen av en ny rallybil till 2017 som bland annat kommer att använda motorteknik från deras WTCC-bil.

Till WTCC 2016 minskar Citroën från tre till två bilar för regerande mästaren José María López och Yvan Muller. Flerfaldiga WRC-mästaren Sébastien Loeb lämnar fabriksteamet och kommer istället tävla för Peugeot i Cross-Country Rally World Cup samt Dakar Rallyt nästa år.

Trots beslutet att lämna mästerskapet är WTCC-teamet fast beslutet att avsluta på topp nästa år när de får motstånd från, bland annat, Volvo.

– Vi kommer att göra det bästa möjliga av våra resurser för att försvara våra titlar med två fabriksbilar. Med en ny ambitiös biltillverkare i mästerskapet förväntar vi oss att motståndet blir ännu hårdare nästa år, säger Yves Matton, teamchef för Citroën i WTCC.

Förutom de båda fabriksbilarna från Citroën lär privatteamet Sebastien Loeb Racing fortsätta med minst två Citroën-bilar 2016.