Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Corvette C7.R
Corvette C7.R
Corvette C7.R
Corvette C7.R Foto: License Agreement - Please read the following impo

Corvette C7.R officiell – banpreppad till tusen

Parallellt med nya Corvette Z06 presenteras även GT-tävlingsbilen Corvette C7.R eftersom de båda utvecklats ståendes bredvid varandra.

Chevrolet Corvette har varit och är fortfarande en framgångsrik tävlingsbil och nu är det dags för senaste upplagan Corvette att bli redo för banan. På Detroitsalongen visar Chevrolet upp nya Corvette C7.R som tar över där C6.R slutar.

 C7.R har utvecklats parallellt med nya Corvette Z06 som presenterades för ett par dagar sedan. Det innebär att de båda bilarna delar väldigt mycket teknik med varandra, vilket inte minst bådar gott för Z06:an. Även om den inte är en renodlad tävlingsbil för banan så säger Chevrolet att den är snabbare och stabilare än någon annan tidigare gatlegal Corvette.

Chevrolet nämner tyvärr inga direkta tekniska specifikationer kring drivlinan hos CR.7, men från Detroit har vi fått höra att det i grunden är samma 5,5-liters V8 som i CR.6, men med en hel del uppdateringar – bland annat direktinsprutning, precis som på nya Corvette Stingray och Z06. I CR.6 gav maskinen 492 hästkrafter och effekten nu lär ligga betydligt högre men ändå under de 634 hästar som finns i nya Z06. Men hästkrafter är som bekant inte allt, det finns mycket annat som kan göra en bil bättre och snabbare. Mer kolfiber för sänkt vikt, mer marktryck med hjälp av diverse vingar, splitters, venturitunnlar och allt var det heter, och vassare bromsar i ordentlig storlek med sexkolvsok runt om. Medan Z06 rullar på 19- och 20-tumshjul (fram respektive bak) använder sig C7.R av 18 tum runt om.

Tävlingsdebut för Corvette CR.7 är det senare denna månad på Daytona. Andra tävlingar som den ska deltaga i är amerikanska Le Mans-serien och – i sommar – förmodligen i Le Mans 24-timmars på Circuit de la Sarthe.