Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Craig Lowndes segrare i händelserikt Bathurst 1000

Craig Lowndes segrade med co-driver Steven Richards i klassiska Bathurst 1000, en tävling som bjöd på dramatik från start till mål. Volvo Polestar Racing-paret Scott McLaughlin och Alexandre Prémat slutade på femte plats efter att ha lett loppet inledningsvis.

McLaughlin kvalade in på andra plats i ett kval som var starkt påverkat av regn. Volvo-föraren tog ledningen tidigt, men tappade senare ned till en femteplats då toppförarna från Holden och Ford höll ett högre tempo i slutskedet av tävlingen.

Tävlingen påverkades, precis som kvalet, av regnskurar som drog in över banan. Regnet orsakade flertalet spektakulära avåkningar, bland annat för Ford-föraren Scott Pye som togs till sjukhus för koll efter tävlingen.

Ledningen byttes flera gånger mellan tätförarna, men i sista hälften av tävlingen tog Red Bull Racing-föraren Lowndes kommandot och drog ifrån.

Värre gick det för hans teamkollega och regerande mästare Jamie Whincup som slogs om ledningen i slutskedet av tävlingen. Men när säkerhetsbilen gick ut på banan missade Whincup detta och körde om, något som inte är tillåtet enligt reglementet och resulterade i en drive through-bestraffning. Whincup tappade på grund av detta ned till 18:e plats.

Lowndes segrade med 1.3 sekunder efter 161 varv framför mästerskapsledare Mark Winterbottom, med Holden Racing Team-duon Garth Tander och Warren Luff på tredje plats.

Tack vare McLaughlins femteplats klättrar Volvo-föraren till nionde plats i mästerskapet med fyra tävlingshelger kvar av årets V8 Supercars-säsong. Nästa tävling körs den 25:e oktober med stadsloppet Gold Coast 600.

Resultat – Topp 5

1 Craig Lowndes/Steven Richards Holden Commodore 161 varv

2 Mark Winterbottom/Steve Owen Ford Falcon +1.3654

3 Garth Tander/Warren Luff Holden Commodore +3.9516

4 Fabian Coulthard/Luke Youlden Holden Commodore +4.4166

5 Scott McLaughlin/Alexandre Prémat Volvo S60 +9.7147