Foto: Cupra

Cupra till Formel E

Formel E-säsongen är strax i gång, Cupra har visat upp sin bil – här har du de senaste nyheterna.

Nionde säsongen av Formula E, mästerskapet för eldrivna formelbilar, drar i gång den 14 januari och nyheterna är många. Det senaste pressmeddelandet visar Cupras bil – ett för säsongen nytt stall.

Det är dock inte hela sanningen, stallets fullständiga namn är ABT Cupra Formula E Team och sin drivkälla har man teknik från ett annat stall: Mahindra. ABT är en av giganterna i serien och vann också seriens första lopp i Peking 2014. Förra året stod man över då Audi drog sig ur serien. Cupras bilar kommer att köras av Robin Frijns och Nico Müller.

Foto: Maserati

Ett annat nytt stall för säsongen är Maserati men även här blir det lite luddigt. Man tar över Venturis plats i serien och tävlar således under schweizisk flagg. Maserati ingår i Stellantis-koncernen och mycket riktigt kommer man att använda sig en drivlina från DS, som i år har slagit ihop sina påsar med Penske, även om den har ett unikt Maserati-namn.

1 AV 2
Foto: Matt Ben Stone
2 AV 2
Foto: Matt Ben Stone

Med Mercedes borta tar McLaren deras plats på gridden och det men teknik från Nissan.

Bilen (alla kör med likadana) är ny: Spark Gen3 med ett effektuttag på maximalt 476 hästkrafter (408 under tävlingarna). Nytt för i år är att bilarna kan ladda under depåstopp med en effekt på 600 kW. Det låter nästan lika tokigt som första generationens bilar som inte mäktade med en hel tävling och förarna fick göra ett bilbyte under loppet.