Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Sportbilsikonen har blivit oöm terrängbil
2 AV 2
Foto: Dacia

Dacia kör Dakarrallyt 2025 med syntetiskt bränsle

Dacia ska ge sig ut i öknen. Det rumänska märket meddelar att de kommer att ställa upp i 2025 års upplaga av Dakarrallyt, och de ska göra det tillsammans med experterna från Prodrive och förarlegendaren Sébastien Loeb.

Dacia meddelar att de ger sig in i World Rally-Raid Championship (W2RC), som kulminerar med Dakarrallyt, med start 2025. De kommer att göra det i samarbete med rallyspecialisterna Prodrive som bland annat drivit Subarus WRC-stall under 1990- och 2000-talet.

Det är inte meddelat vilken bil Dacia kommer att köra med, men det är inte osannolikt att det kommer vara en specialbyggd Rally Raid-bil med vissa likheter med Bigster eller nästa generation Duster som lanseras just år 2025. Enligt Dacia kommer Dakarrallyt att fungera som ett laboratorium och en testbänk för märket, där man kommer att testa ”nya, smarta funktioner à la Dacia”.

Blir det Bigster som får stå som grund för Dacias kommande Dakarbil?Blir det Bigster som får stå som grund för Dacias kommande Dakarbil?Blir det Bigster som får stå som grund för Dacias kommande Dakarbil?
Blir det Bigster som får stå som grund för Dacias kommande Dakarbil? Foto: Dacia / Dacia

Dacias bilar kommer att köras på syntetiskt bränsle från saudiarabiska Aramco som framställer ett bränsle av vätgas och infångad koldioxid.

LÄS MER: Aramco investerar i Geelys och Renaults motorer 

Prodrive har kört Dakarrallyt de senaste tre åren och tog andraplatsen både 2022 och 2023, med Sébastien Loeb bakom ratten. Loeb kommer nu att ingå i Dacias team, tillsammans med spanska Cristina Gutiérrez Herrero som har hunnit köra sju Dakarrallyn och kommer att köra den andra bilen.

Dacias tillkännagivande kommer kort efter att Ford meddelade att de kommer att ställa upp i Dakarrallyt. Ford ställer upp redan i 2024 års rally och satsar på seger 2025 med en Ford Ranger i klassen som heter T1+.