Dags för Nürburgring 24h – med svenskar i stridens hetta
Med start i morgon söndag klockan 17.00 inleds världens kanske hårdaste 24-timmarsrace för bilar, Nürburgring 24h. Och det finns flera svenskar med som kan vinna...
Nürburgring 24h värderas högt inom racingvärlden. Inte för inte. Den 2,5 mil långa banan, inklusive GP-slingan, är ett mandomsprov utan dess like. Och årets tävling blir inte lätt. Det utlovas regn till nästan nittio procent både söndag och måndag.
Edward Sandström är en av de svenska förarna med segerchans. Edward sitter som vanligt i en Audi R8 Le Mans Ultra från det belgiska WRT-teamet. Närkingen har kört tävlingen flera gångar och kan banan utan och innan. En topplacering ligger inom räckhåll om inte maskineri och manskap havererar, det har tidigare lopp visat.
Edward med sitt team var näst snabbast på gårdagens träning.
Han får sällskap, helst utan närkontakt, utav en annan länsbo, Richard Göransson från Örebro.
Richard ingår liksom Edward i fabriksteam. För Richards del handlar det om BMW. Han kör för BMW Sports Trophy Team Marc VDS och kommer att ratta en BMW Z4 GT3, eller rättare sagt två.
Att teamet har full tillit till Richard Göransson förstår man då de sätter in honom i teamets båda bilar, nummer 25 och 26. Det kan bli ett sömnlöst dygn för Richard Göransson, men förhoppningsvis i positiv anda.
Ytterligare en svensk som kan blanda sig med i fighten om topplaceringar är relativt anonyme Andreas Simonsen. Han kör tävlingen i en Mercedes SLS AMG för Team Black Falcon och har haft fina resultat i långlopp tidigare.
En annan intressant svensk i Nürburgring 24h är Fredrik Lestrup, som likt Richard Göransson kör i två bilar.
Men Fredrik gör det i två helt olika biltyper!
Han hoppar mellan en Audi TT RS och en framhjulsdriven Mini John Cooper Works för Besaplast Racing Team. Kan tyckas som ett alltför tufft uppdrag men Fredrik Lestrup har gjort det förr och är teamets ankare.
En kul, och tankvärd, insats görs av Toyota genom Gazoo Racing. De ställer upp med två GT 86 och en Lexus LFA och gör det utan fabriksförare. I stället är det personal från fabriken i Japan som agerar såväl förare som mekaniker.
Tanken bakom detta är att de ska få erfarenhet från det hektiska dygnet och sedan kunna dra nytta av det i sitt dagliga arbete på fabriken.
Någon på Torslanda, Göteborg, som läser?
En S60 Polestar nästa år på Ringen, med Volvo-personal bakom ratt och muttermaskiner?
Kom igen!
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se