Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dags för STCC-premiär

I helgen drar årets STCC-säsong igång på Ring Knutstorp. Och så här dagarna innan start ser det lovande ut.

Racingklassen STCC har lockat tretton förare till start. Favoriter är Volvo Polestar med Thed Björk och Fredrik Ekblom som galjonsfigurer. Richard Göransson har bytt från BMW till Saab, Team Tidö, och blir att räkna med. Liksom Fredrik Larsson som i alla fall kör premiärtävlingen men hoppas kunna få ihop full säsong.

Men det är långt ifrån säkert att det blir favoritvinster. Ett helt nytt reglemente träder i kraft.

I kval 1 delas det ut poäng som om det gällde ett riktigt heat. Men i heat 1 ställer förarna upp i omvänd startordning. Snabbast sist. Ingen har alltså råd att köra långsamt i kvalet bara för att få bra startplats i första heatet.

De åtta snabbaste i kval 1 går vidare till Super pool vilket avgör startordningen i heat 2.

Lite krångligt kanske men de nya reglerna borgar för många omkörningar, och kanske flera överraskande segrare.

Ett helt koppel unga förare gör entré i STCC och frågan är om någon av dem kan upprepa Linus Ohlssons succésäsong från 2012.

Rallycrossen gör debut i STCC och har även den lockat drygt dussintal förare per klass, Supercar och Supercar Lite.

Det kommer att bli stenhårt i stora klassen med Olsbergs som har backning från Ford, Marklund Motorsport som är officiellt fabriksteam för Volkswagen och Kristoffersson Motorsport som är svenska Volkswagens dealer team.

Johan Kristoffersson i nybyggd VW Polo gäller som favorit men utmanas av ett helt gäng unga förare som Sebastian Eriksson i Olsbergs Ford Fiesta.

I Supercar Lite tävlas det i enhetsbilar med Fordmotor på cirka 310 hästar. Ett getingbo där Richard Göransson kastar sig in och dubblerar på STCC-helgerna. Men han får motstånd av exempelvis Kevin Hansen och rallyföraren Patrik Flodin.

Carrera Cup och V8 Thundercars kompletterar STCC-premiären som direktsänds i SVT Play och kommer i ett sammandrag i SVT på lördag kväll.