Foto: Ferdi Kräling Motorsport-Bild GmbH.Free of charge

Dansk glädje och sorg i Le Mans 24h

Dansken Tom Kristensen tog sin nionde seger i Le Mans 24-timmars i helgen. Men segern överskuggades av hans landsman Allan Simonsens död.

Efter en regeländring som gjordes i sent skede tvingades Audi R18 e-tron quattro-bilar i genomsnitt köra två varv mindre på en tankning än främste konkurrenten Toyota. Audi-förarna fick kompensera för de extra depåstoppen genom snabbare varvtider på banan – och gjorde så i väderförhållanden som tidvis var mycket svåra. Regnskurarna återkom flera gånger under tävlingen.

 Det resulterade i flera olyckor och fältet körde i mer än fem timmar under gulflagg medan banan rensades och preparerades.

 I mål blev det till slut Audi i alla fall, för tolfte gången. Förutom Tom Kristensen kördes vinnarbilen av Allan McNish och Loic Duval.

 90-årsdagen av 24h Le Mans överskuggades av en dödsolycka som inträffade i GT-klassen strax efter start. Det var Allan Simonsen i en Aston Martin som förolyckades. Dansken har tidigare tävlat för Audi, bland annat i par med Edward Sandström.

 En svensk deltog på Le Mans, USA-baserade Nic Jonsson. Men han tvingades bryta i sin Ferrari 458 Italia efter 111 körda varv.