Dodge drar sig ur Nascar

Efter det havererade samarbetet med Penske Racing lämnar Dodge Nascar till 2013 års säsong. Kritiker skyller på Fiat som vill fokusera på rallycross och sportvagnsracing.

Dodge och Penske Racings långa samarbete kom till ett abrupt slut då man från Penske Racings sida i februari meddelade att man byter till Ford. Det avbrutna samarbetet tvingar bort Dodge från Nascar-serien, som inte tänker ställa upp i nästa säsong sedan det visat sig svårt att hitta en ny partner.

 –Vi har lagt fem intensiva månader på att hitta och väga alla våra alternativ för vår framtid i Nascar. En rad möjligheter kom fram men till slut hittade vi inget som passade vår generella affärsmodell, meddelade Dodges SRT Motorsports vd Ralph Gilles i ett uttalande på Youtube.

https://youtu.be/3kt9xj-WOPA?width=575&height=353

 Kritiker menar att Dodge ägare Fiat är den som satt käppar i hjulet för att fokusera på en yngre publik och därmed inte stock car-racing utan snarare rallycross och sportvagnsracing, skriver USA Today.

 Att detta skulle påverka sporten tonas dock ner av Toyota-föraren Martin Truex Jr.

 – Det är bara två Dodge som kör nu, så att säga att det här påverkar sporten är trams. Om det handlat om typ åtta eller tio Chevrolet-bilar hade det varit en stor grej. Det här kommer inte ändra mycket.

 En som kommer sakna Dodge är Nascar-basen Brian France.

 –Dodge har varit en bra deltagare i Nascar i många år och har varit del av flera minnesvärde händelser genom vår historia. De har nu fattat beslutet att inte återvända under 2013, precis som de gjorde 1977 innan de återvände 2001. Vi önskar dem lycka till och hoppas att de återigen vill återvända till Nascar framöver.

 Framöver kommer man satsa mer på bland annat racing med nyligen lanserade SRT Viper.