Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bloodhound LSR

Dragrace mellan Bloodhound LSR, Formel 1-bil och Bugatti Chiron

Inte så snabb ur startblocken, men därefter råder det ingen tvekan om vilken ”bil” som är snabbast. Se när Bloodhound LSR krossar både F1-bil och Bugatti Chiron på långa rakan.

Under flertalet år skrev vi om Bloodhound SSC-projektet som ska leda till ett nytt världsrekord i hastighet på land. Vår första artikel om raketbilen skrev vi redan 2008. Åtta år senare, när Geely gick in för att stötta det ekonomiskt svajande projektet, hade teamet och bilen fortfarande inte kommit till skott.

Numera ägs projektet av en brittisk entreprenör vid namn Ian Warhurst och siktet är fortfarande inställt på rekord, men som flera gånger tidigare dras satsningen med förseningar, inte sällan på grund av att pengar saknas. Rekordet, det vill säga att passera tusen miles per hour (1 609 km/h) på land, skulle sättas för tre, fyra år sedan, men numera är det 2021 som gäller. Dock saknas fortfarande pengar och insamling från företag och allmänhet ligger just nu på is i och med coronaviruset. Så räkna inte med att få se rekordet slås under nästa år.

Så här såg "bilen" ut innan nya ägare gick in i projektet. Namnet har även ändrats från Bloodhound SSC till Bloodhound LSR.

Bloodhound SSC (Supersonic Car, på svenska överljudsbil) heter numera Bloodhound LSR (Land Speed Record, på svenska hastighetsrekord på land) och nådde en milstolpe sent i fjol. I Kalahariöknen i södra Afrika nåddes 1 010 km/h (628 mph). En bra bit från den hastighet man vill nå, men så är inte Bloodhound LSR heller färdigbyggd. Den har fortfarande Rolls-Royce jetmotor på 135 000 hästkrafter från stridsflygplanet Eurofighter Typhoon (vars bränsle matas med hjälp av en Jaguar-V8 från F-Type R), men raketmotorn från norska Nammo som ska utgöra slutsteget är ännu inte monterad.

Bloodhound LSR-gänget har satt ihop en film som ska ge oss en inblick i hur snabbt deras fordon är. Eftersom de inte har möjlighet att plocka med sig en F1-bil och en Bugatti Chiron

 till ökningen är det ett virtuellt dragrace vi får se. Med i matchen (eller inte alls med egentligen) är även en vanlig personbil.

https://youtu.be/EGgKzFjRQQs

Det är tydligt att Bloodhound LSR genast distanserar personbilen, men mot F1-bilen och Bugatti Chiron har den inte en suck… vid starten. Först efter 18 sekunder är den ifatt och passerar de båda andra med superfart. F1-bilen och Bugattin ser nästan ut att stå stilla när 500 km/h (ca 300 mph) närmar sig och strax därefter överskrids.Inte det vanliga dragracet som YouTube svämmas över med, detta är något helt annat och klart spektakulärt.Att Bugattin mot slutet drar ifrån F1-bilen 

beror på att den har betydligt högre toppfart

.I filmen nedan får du följa med i och utanför Bloodhound LSR vid körningen i höstas då drygt tusen kilometer i timmen nåddes. Från stillastående till 1 010 km/h på 50 sekunder.

https://youtu.be/8GXtwR71huE