090812-powerboat-p1

Dramatisk avslutning på Powerboat i Göteborg

På söndagen kördes långloppssträckorna för de två klasserna Supersport och Evolution i VM-serien Powerboat P1 i Göteborg. En rejäl missbedömning i de lugna vattnen gjorde att det amerikanska Lucas Oil-teamet kapsejsade i hög fart.

Den amerikanska Evolution-båten Lucas Oil slog runt och kapsejsade i sin jakt på ledande Furnibo under söndagens Endurance-race. Även om det såg otäckt ut på håll kunde föraren Joe Sgro och gasaren Nigel Hook klättra ur oskadda. Precis som i racing- och rallybilar sitter besättningen fastspända och är omgivna av en stark skyddsbur.

Teknikens Världs utsände Hans Hedberg stod placerad ombord på annan båt just i utgången av den första högerkurvan efter start- och målrakan där vurpan skedde. Svallet efter ledarbåten Furnibo missbedömdes och Lucas Oil skar snett i den skarpa vågkanten. Båten vände tvärt 180 grader i ett inferno av vattenkaskad. Motorluckan flög av och maskinrummet vattenfylldes inom 15 sekunder. Besättning klättrade ut på fördäck och räddades innan fören pekade upp och skrovet rullade runt. Allt inom en minut. Powerboat-båtarna har lufttankar som fylls upp vid olyckor, detta räddade Lucas Oil från att sjunka.

Efter omstart vann belgiska Furnibo med SNAV OSG som tvåa. Lucas Oils rundslagning innebär att SNAV OSG med österrikaren Hannis Bohnic och italienaren Giancarlo Cangiano vann Havets Grand Prix i Evolution-klassen. Samtidigt tog de ett stort steg mot att ta hem det sammanlagda VM-guldet vid avslutningen på Sicilien 11-13 september.

 

I Endurance för Supersport segrade Team SW1 Capital före Baia Attolini, som knappade in på slutet, men inte lyckades komma i kapp. Det svensk-norska teamet med Christian Fält och Pål Sollie slutade på en fjärdeplats som gav mersmak.

– Detta var jättekul, säger Christian. Vi hängde med allt bättre varv för varv och med lite mer rutin och utveckling av båten skulle vi bli riktigt konkurrenskraftiga. Vår båt är ju i princip en standardbåt, nästan identisk med dem som säljs i handeln.

Läs mer