Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070924-dtm-barcelona070924-dtm-barcelona070924-dtm-barcelona
070924-dtm-barcelona

DTM: Den vilda jakten på Audi

Det var så tufft och oschysst i DTM-tävlingen på Barcelonabanan att Audi drog in alla bilar i protest. Mattias Ekström blev brutalt avkörd av Daniel la Rosa och Mercedesförarna krockade Audiförarna av banan en efter en. Mattias Ekström leder fortfarande det tyska racingmästerskapet DTM, men kampen om titeln avgörs i sista tävlingen på Hockenheim 14 oktober.

Mattias Ekström kunde inte säkra DTM-titeln i helgens tävling i Barcelona. De 42 000 åskådarna blev vittnen till årets tuffaste och mest oschyssta lopp, där Mercedesförarna på ett brutalt sätt såg till att fem Audi Sport-förare, fyra ur Team Abt Sportsline, bland annat Mattias Ekström och Martin Tomczyk, som båda har chans att bli DTM-mästare, avsiktligt kördes av banan.

- Jag fick en bra start och lyckades kämpa mig upp från tionde till en plats i täten. Jag hade en rätt hård fight med Daniel la Rosa när han missade och körde av, men han höll kvar gasen i botten och satsade på att köra rakt in i mig när han kom upp på banan igen, sa Mattias Ekström. 

 - DTM ska vara det bästa racingmästerskapet, men det här vara rena stockcar-tävlingen, menade Mattias som fick bryta loppet där.

Audi Abt team-föraren Martin Tomczyk var snabbast i kvalet och tog ledningen före Mika Häkkinen. Men på sjunde varvet körde Häkkinen rakt in i Tomczyks Audi A4 och tryckte honom av banan. Tomczyk tvingades bryta senare med trasig kylare.

Tidigare, på startvarvet, hade Mercedesföraren Gary Paffett kört in i Tom Kristensens Audi så att han snurrade av banan. När Audis Timo Schneider och Mike Rockenfeller, som då låg på tredje plats, också blev brutalt avkörda från banan av Mercedesförare fick Audi Sports chef Dr Wolfgang Ullrich, nog. Han hade en kort överläggning med Audis styrelseordförande Rupert Stadler, som var på banan, och beslöt därefter omedelbart att kalla in de sju kvarvarande Audibilarna och lämna banan i protest mot den oschystta körningen.

- Vi ville se ett tufft men schysst touringbilslopp i dag, men vi fick intrycket att Mercedes förare tog varje tillfälle att eliminera våra bilar från loppet. Det är inte vårt sätt att bedriva motorsport. Det var inget enkelt beslut eftersom vi förlorade poäng och kanske årets mästerskapstitel, men det enda möjliga var att dra tillbaka alla våra bilar. Vi vill sända ett tydligt budskap om schysst motorsport, kommenterade Dr Ullrich.

 Häkkinen och La Rosa blev avstängda från tävlingen, fick böta 20 000 respektive 10 000 Euro och får starta tio platser längre ner i finaltävlingen på Hockenheim.

Mattias Ekström leder fortfarande DTM-mästerskapet med två poäng före Bruno Spengler, Mercedes.

- Nu blev det ännu tätare i toppen så det blir säkert ett tufft finalrace, men jag är mer motiverad än någonsin att vinna i en schysst kamp för Audi, avslutade Mattias

 Resultat: DTM, Barcelona, Spanien, 23 september, deltävling 9 

 1 Jamie Green (Mercedes) 58 laps in 1h 08m 21.523s 

 2 Bruno Spengler (Mercedes) + 11.549s

 3 Paul di Resta (Mercedes) + 14.639s 

 4 Alexandros Margaritis (Mercedes) + 46.539s 

 5 Gary Paffett (Mercedes) + 49.596s

 ... 

 7 Mike Rockenfeller (S line Audi A4 DTM) - 9 varv

 8 Lucas Luhr (Philips Audi A4 DTM ) - 9 varv

 9 Tom Kristensen (Siemens Audi A4 DTM) - 9 varv

 10 Alexandre Prémat (Audi Bank Audi A4 DTM) - 10 varv

 11 Christian Abt (Playboy Audi A4 DTM) - 10 varv

 12 Markus Winkelhock (Audi A4 DTM) - 11 varv

 13 Vanina Ickx (Audi A4 DTM) - 11 varv

Ställning efter 9 av 10 deltävlingar:

 1 Ekström, 44 p

 2 Spengler, 42

 3 Tomczyk, 40 

 4 di Resta, 31

 5 Schneider, 27,5

 9 Scheider, 17

 11 Prémat, 13

 12 Rockenfeller, 11

 14 Kristensen, 6

 16 Abt, 4 

 17 Luhr, 1

Nästa race: Hockenheim (D), 14 oktober