Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ecclestone vill ha tillbaka V8- eller V10-motorerna till Formel 1

F1-bossen Bernie Ecclestone är inte förtjust i dagens turboladdade V6-motorer i Formel 1. Han ska lägga fram ett förslag om att ta tillbaka V8- eller V10-motorerna inom två år.

Inför årets nyligen avslutade Formel 1-säsong blev det motorbyte – från V8 till turboladdad V6. Bytet var den stora snackisen under större delen av säsongen, inte minst på grund av det tafatta ljud som de nya motorerna ger ifrån sig.

Bernie Ecclestone, som har ett och annat att säga till om inom Formel 1-organisationen, är inte heller speciellt förtjust i dagens motorer. Under ett möte med journalister under gårdagen sa han att han den 18 december ska lägga fram ett förslag om att ta tillbaka motorer utan överladdning.

På frågan om han tänker sig V8- eller V10-motorer svarade han att det är upp till dem, syftandes på teamen.

På påståendet att det skulle vara ett steg tillbaka från dagens energiåtervinnande turbomotorer svarade han att de nya motorerna ska få namnet ”hybrid” och dra nytta av KERS.

Han tror också att motortillverkarna skulle se den nya motorn lite som en dröm – en sugmotor med omkring 1 000 hästkrafter. Alltså mer effekt än i dag.

2016 ser 84-årige Ecclestone som premiärår för de nya motorerna – om han nu får gehör för sitt förslag.

Håller du med gamle Bernie eller anser du att han är en bakåtsträvare?