Edward Sandström och Audi R8 LMS Ultra Foto: Patrik Lindgren och Audi

Edward Sandström kör Audi 2012!

Edward Sandström byter team och skriver kontrakt med W-Racing Team i Blancpain Endurance Series inför säsongen 2012.

Teknikens Världs specialmedarbetare Edward Sandström har presterat på en hög nivå under många år och gjorde en fin säsong i FIA GT3 2011, då i en BMW Z4. Framgångarna har skapat angenäma problem.

 Edward har fått påringningar från flera team och tillverkare under vintern.

 När W-Racing Team (WRT) hörde av sig och erbjöd honom att köra Blancpain Endurance Series i en Audi R8 LMS Ultra, tackade Edward ja direkt. 

 – Det är en ära att få köra en av de mest populära serierna i Europa med ett så framgångsrikt team, säger Edward.

 Edwards nya team är baserat i Frameries, Belgien och har nått stora framgångar, trots att det bara är två år gammalt. Bland annat tog WRT hem segern i Spa 24h (med Mattias Ekström bakom ratten) och Zolder 24h, samt hela Blancpain Endurance Series 2011.

 Blancpain Endurance Series är en GT3-serie som bygger på supersportbilar anpassade för racing. Det omfattar fem tretimmarslopp med två förarbyten, tankning samt däckbyte. Men även klassiska långloppet Spa 24h.

 I serien tävlar bilar från Audi, Ferrari, Porsche, Mercedes, Lamborghini och McLaren. Cremé de la cremé med andra ord.

 Inför årets säsong är 50 bilar anmälda och startfältet är fullt. FIA:s rankingsystem avgör vilken klass förarna får tillhöra och Edward kör i den högsta klassen, GT3 Pro, där tre proffsförare kör samtidigt, en timme vardera.

 Edward har lagt mycket tid på att lära känna sitt nya team och har bland annat genomfört en kurs i teambuilding med både teoretiska och praktiska test.

 – Teamet har högt ställda mål, säger Edward.

 Edward Sandström, som är något av en multisportare med bland annat Vasaloppet och Gotland Grand National på meritlistan, har även fokuserat mer än någonsin på träningen under försäsongen. Bland annat fystränar han tillsammans med Mattias Ekström, dubbel DTM-segrare och bäste kompis.

 Det är inte bara Edward som blivit starkare. Hans nya bil inför säsongen är en Audi R8 LMS Ultra, en vidareutveckling av den tävlingsbil som lanserades 2009 och som samlat på sig 115 individuella segrar och 12 mästerskapstitlar jorden runt.

 – Det känns bra att få delta med Audi R8 LMS Ultra, den är ett vinnarvapen i världens alla olika GT3-serier, säger Edward.

 Bilen delar motor med sin äldre syster, en V10 på 570 hästkrafter, men den nya modellen har skumfyllda, stötabsorberande dörrar av kolfiber, nytt avgassystem med katalytisk rening som ger bättre vridmoment vid låga varv och en ny transmission anpassad för långlopp.

 Speedhunters.com, en av världens främsta bilracingsajter med 6,4 miljoner unika besökare, bevakar alla långlopp och även Blancpain Endurance Series. Där kan man följa Edward Sandströms första säsong som förare i WRT.

 Blancpain Endurance Series 2012

14/4 Monza, Italien

2/6 Silverstone, England

29/6 Paul Ricard, Frankrike

25/7 Spa Francorchamps 24h, Belgien

22/9 Nürburgring, Tyskland

14/10 Navarra, Spanien

Bilen Edward Sandström ska köra i Blancpain Endurance Series 2012 ser ut som den i bildgalleriet nedan. Det är så den ser ut vid leverans från Audi. Därefter får teamet själv foliera och dekalera bilen.