Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Eldrivna Smart Fortwo har fått egen racingserie

Smart EQ Fortwo är ett ämne för motorsport i Italien där den körs på såväl klassiska banor som i stadskärnor.

Eldrift har nått motorsporten, det är bara att konstatera. Formel E är inne på sin fjärde säsong som avslutas nästa helg (14-15 juli)i New York. Mästerskapet lockar till sig tunga namn inom bilindustrin. När det gäller touringbilar har Seat utvecklat den första för det nya reglementet E TCR.

Men precis som med gammal hederlig racing med förbränningsmotorer kan i princip vilket fordon som helst vara ämne för tävlan. I Italien har nu en serien för eldrivna Smart Fortwo dragit i gång: Smart EQ Fortwo E-Cup. Bilarna visades upp första gången upp under Roms deltävling i Formel E i april. Detta är det första helt elektriska mästerkapet för både Italien och Mercedes/Smart.

Interiört känner vi igen en hel del från Smart Fortwo för gatan…Interiört känner vi igen en hel del från Smart Fortwo för gatan…Interiört känner vi igen en hel del från Smart Fortwo för gatan…
Interiört känner vi igen en hel del från Smart Fortwo för gatan… Foto: all rights reserved

Fem deltävlingar ska köras med 16 ekipage på banorna Misano, Vallelunga och Mugello samt i städerna Milano och Turin. Mästerskapet är öppen för förare som fyllt 16 år.

Tävlingsbilarna är preparerade av LPD, Lug Prince & Decker, som sedan tidigare har ett samarbete med Mercedes. Bilarna står på däck av typen Pirelli Cinturato P1 och är utrustade med bur.

… framtill i alla fall. Bakåt är det mesta utrivet.… framtill i alla fall. Bakåt är det mesta utrivet.… framtill i alla fall. Bakåt är det mesta utrivet.
… framtill i alla fall. Bakåt är det mesta utrivet. Foto: all rights reserved

Bästa kvaltid under öppningsloppet av Smart EQ Fortwo E-Cup på den 4,2 kilometer långa Misanobanan löd 2.24.988. Varvrekordet på banan är 1.31.868 och sattes med 500 kubiks Yamaha YZR-M1.

Eldrift är dock inget nytt för Smart som tillverkare. Redan 2007 presenterade man sin första eldrivna bil och nu ska alla modeller från märket finnas i helt elektriskt alternativ. Vår provkörning av den senaste upplagan kan du läsa här.

Det elektriska Smart-mästerskapet må osa lite framtid men på en punkt är det högst traditionella… de har grid girls

.

https://youtu.be/Eif7-E4RSCs