Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi

Elektrisk rallycross får vänta

Internationella bilsportförbundet (FIA) hade bestämt att eldrivna rallycrossbilar skulle införas 2020 och med omedelbar verkan ta över VM-statusen från de fossildrivna bilarna. Nu är det framskjutet till 2021.

Detta, enligt en pressrelease från FIA, för att ge biltillverkarna tid att tänka över situationen och utvärdera om de ska hoppa på el-tåget. Den 29 mars 2019 ska biltillverkarna ha bestämt sig. Och ska man vara klara 2021 är det i det tidsspannet man måste börja. Av de biltillverkare som kör rallycross i dag är det bara Audi som sagt nej till elbilar, även om detta inte är officiellt.

Jag har i princip inget emot att rallycross körs med eldrivna bilar. Med tanke på vridmomentet kommer det säkert att gå snabbare än i dag.

Men jag kommer att sakna ljudet, framförallt från starterna och när bensinen antänds för tidigt och det blir högljudda smällar.

Det har pratats om att tillföra artificiellt ljud i alla fall under tävlingarna. Eldrivna bilar skulle lösa mycket av de bullerproblem och begränsningar banorna har i dag.

Samtliga chassin levereras av Oreca och alla ska köra med identiska batterier från Williams Advanced Engineering.

Alla bilar ska drivas av två 250 kW-motorer och dessa får deltagande team utveckla själva. De får även själva välja och tillverka vilken bilmodell deras kaross ska likna förutsatt att den kommer från B-eller C-segmentet. Samtliga deltagande biltillverkare måste ställa upp med fyra bilar.

Det blir inte billigare än i dag men samtidigt är eldrift nutid och framtid, fossildrift forntid och biltillverkarnas styrelser har lättare att öppna plånboken för något som drivs med el.

FIA är rätt vaga i sin pressrelease om vad som ska hända med dagens rallycrossbilar. De skriver att ICE-bilarna (Internal Combustion Engine, det vill säga bilar med förbränningsmotorer) fortfarande kommer att vara en viktig del under rallycrosshelgerna.

Jag har frågat FIA och de säger att ICE-bilarna kommer att vara en del av rallycross-VM, men utan VM-status.

Då är frågan, vilka kör? Vilka har råd utan fabriksstöd? Kommer bilfabrikanterna att sälja sina ICE-bilar till privatförare?

Men den allra största knutpunkten är vad publiken, både på plats och bakom tv-rutan, kommer att tycka.

Utan dem, ingen rallycross alls.