Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Favoriten inför Svenska rallyt: ”Har allt för succé”

Han vann senast det kördes VM-rally i Sverige.

Och nu är Elfyn Evans, 33, ute efter en ny seger och revansch för fadäsen i Monte-Carlo.

Hans nya Toyota GR Yaris Rally1 har i alla fall potential att vinna.

– Vi vet inte exakt hur bra bilen är i olika tävlingar, för vissa är specifika, men ingredienserna finns där, absolut, säger Evans.

Redan för fem år sedan fick Elfyn Evans kliva högst upp på prispallen i Sverige. Den gången som vinnare av WRC2-klassen i Svenska rallyt, före Teemu Suninen och Pontus Tidemand.

År efter år har Evans vissa på snabba sträcktider men det har inte blivit mer än fem segrar i WRC. Jämför det med nestorn Sebastien Loeb som tog sin 80:e seger i Monte-Carlo nyligen

I VM-premiären i Monte-Carlo kunde inte Evans matcha stallkompisen i Toyota, Sebastien Ogier, eller dennes landsman, Loeb, i täten men var på god väg mot en väldigt bra tredjeplats, en position som i praktiken hade gett VM-ledning då ingen av fransmännen ska tävla i hela serien.

Men Evans gjorde ett misstag under lördagen, han körde av efter att ha träffat en hård jordkant, och kom bara upp på vägen igen tack vare hjälp från publiken.

Sin egen och Ogiers fart jämfört med Loebs Ford visade i alla fall att Toyota lyckades bygga en ny vinnarbil och att teamet inte ligger långt efter Ford-gänget i M-Sport.

– Överlag tror jag att killarna har gjort ett bra jobb. Det är alltid svårt att komma till Monte-Carlo eftersom testerna före inte var så omfattande, säger Evans i en intervju med motorsportsajten Autosport.

– Vi vet inte det ska gå då olika rallyn är väldigt specifika, men ingredienserna finns där, jag lovar.

Inga problem med hybriden

Evans hade problem under försäsongstesterna och var överraskad av hur bra han ändå lyckades hänga med de andra i fältet, och då speciellt Fordbilarna.

– Ska jag vara ärlig så var jag gladare i bilen än under testerna. Det är cred till killarna till teamet och alla våra bilar gick i mål utan några större problem.

I Monte-Carlo lyckades Evans rädda några VM-poäng tack vare en andraplats i rallys sista sträcka, en så kallad power stage.

De nya hybridmotorerna debuterade i Monte-Carlo men Elfyn Evans kom snabbt tillrätta med den nya körstilen som den elektrifierade motorn kräver.

– I slutet missade jag hybridsystemet lite. Men jag hade inget problem med det men vi har mycket att lära nu när vi kör vidare mot helt andra förhållanden, säger Evans.

I Svenska rallyt 2020 vann Elfyn Evans före Ott Tänak. Mycket talar för att det blir en ny kamp mellan de två VM-favoriterna och då Tänak vann i Sverige 2019 är det också de två senaste vinnarna. Utmanarna heter främst Thierry Neuville och Kalle Rovanperä.