Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Micke Fransson

F1-stjärna utmanar Porsche-eliten i Fällfors

Midnattssol och stjärnglans lyser upp den besvärliga racingsäsongen 2020 när Porsche Carrera Cup kommer till Fällfors för något så ovanligt som en kvällstävling.

Danske ex-F1-föraren Jan Magnussen och rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson ska utmana topptrion Hansson, Sundahl och Fredricsson om pallplatserna.

Inget är som vanligt den svenska racingsäsongen 2020. För att få ihop en tävlingskalender där förutsättningarna hela tiden förändras tvingas Porsche arrangera en kvällstävling mitt i veckan. Under midnattssolen ska Porsche Carrera Cup Scandinavia på en eftermiddag och kväll genomföra inte mindre än två kval och två tävlingsheat.

– Det här fick bli en lite klurig lösning för att vi skulle kunna köra en tävling som varken krockade med tv-teamets åtagande på helgerna och de internationella serierna, säger Porsche-chefen Raine Wermelin.

– Och är det något år vi ska prova något så är det väl i år då vi gör allt vi kan får att hålla igång tävlandet för team, förare och klubbar. Vi känner en stor lojalitet med teamen och vi tänker inte vika ner oss. Jag tror också att det här är något vi kan fortsätta med även under en mer normal sommar.

Men det är inte bara tävlingsschemat som ställer till det för arrangören. De viktiga gästbilarna ska fyllas och med tanke på tuffa karantänsregler och reserestriktioner är det imponerande hur Porsche lockat till sig etablerade världsstjärnor.

Senast var det touringvärldsmästaren Thed Björk och rallyföraren Andreas Mikkelsen som gästade Sverige och Carrera Cup.

Till deltävlingen på Drivecenter Arena i Fällfors kommer den F1-meriterade danske föraren Jan Magnussen, pappa till Haas-föraren Kevin i dagens F1, och rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson. Magnussen tävlade två säsonger i F1 och körde för både McLaren och Stewart Racing. Båda gästförarna väntas kunna ge toppförarna Lukas Sundahl, som leder totalt, Pontus Fredricsson och Robin Hansson en hård kamp om segrarna och pallplatserna i de två loppen.

Magnussen har testat Porsche-bilen men efter 16 år som fabriksförare för Chevrolet i en Corvette kan det bli en kännbar omställning. Kristoffersson är mer bekant med tävlingsbilen från Porsche.

– Jag tror att båda kan vara med och slåss om pallplatserna. Jan Magnussen är en världsförare i den här typen av bilar, säger Raine Wermelin.

Man måste passa på och fråga hur ni bär er åt för att locka till er så bra förare?

– Ja, haha, det undrar jag också ibland. Men jag är förstås glad för det. Det är fint av förarna och ett bra sportsligt betyg till serien. Det var fint av Cyan Racing att släppa ifrån sig Thed Björk senast och ja, det är ett bra betyg till serien och ett bevis för att vi skapat något som andas racing. Det är mer racing än ett jippo för ett enda bilmärke, vilket också var vår målsättning.

Prins Carl Philip gjorde uppmärksammad comeback på racerbanan när han körde Masters Cup under premiärhelgen på Falkenberg. Inför onsdagskvällens tävling leder Carl Philip cupen och utmanas främst av Magnus Öhman.

Carrera Cup leds av fjolårsmästaren Lukas Sundahl före Pontus Fredriccson och Robin Hansson. Trion väntas slåss resten av säsongen om den åtråvärda totalsegern.

Deltävlingen på Drivecenter Arena i Fällfors livesänds både i V Sport Motor och i Viaplay. Sändningarna från race ett startar kl 17.00 och kl 19.30 öppnas på nytt fönstret mot Norrland för dagens andra heat.

Porsche Carrera Cup Scandinavia 2020

Mästerskapstabellen inför deltävlingen på Drivecenter Arena 29 juli

1. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 54 poäng

2. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, 40

3. Robin Hansson, Fragus Motorsport, 34

4. Hugo Andersson, Steber Racing, 20

5. Hampus Ericsson, Mtech Competition, 19

6. Carl Philip Bernadotte (M), Mtech Competition, 18

7. Edvin Hellsten. Nova Racing, 14

8. Magnus Öhman (M), Mtech Competition, 14

9. Krister Andero (M), Prido Racing, 14

10. Thomas Karlson (M), Mtech Competition, 12

11. Patrick Rundquist (A), Steber Racing, 12

12. Christoffer Bergström (M), Team Pampas, 8

M = Masters Cup (förare över 40 år)

A = Porsche Approved Cup (991 II)

Tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia

Drivecenter Arena, Fällfors, 29 juli

Kl 09.00: Fri träning, 30 min

Kl 10.30: Fri träning, 30 min

Kl 12.30: Officiellt test, 30 min

Kl 14.30: Kval, Q1 och Q2

Kl 17.15: Race 1, 20 min + 1 varv

Kl 19.50: Race 2, 30 min + 1 varv