Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: LAT Images

F1-teamen överens om fortsättning till 2025

Alla de tio teamen som i dag tävlar i formel 1 har skrivit på ett kontrakt som garanterar att de fortsätter till och med säsongen 2025.

Det betyder många säsonger till av fight mellan Mercedes, Ferrari, Red Bull, McLaren och några till.

Jämsides med speciella coronasäsongen 2020 har F1-teamen brottats med tekniska och ekonomiska regler för F1 de kommande åren. Flera bilföretag har gjort kraftiga förluster och det tillsammans med flera chefsbyten har satt igång rykten om att företag som Mercedes, Ferrari och Renault kanske inte vill eller har råd att fortsätta med formel 1. Osäkerheten om serien har varit stor.

Men nu har alla de tio teamen som i dag tävlar i F1 kommit överens om villkoren för en fortsättning till och med säsongen 2025. Sedan tidigare är det bestämt att den tekniska regelbok som skulle införas 2021 kommer först 2022 och att dagens tekniska regler kommer att gälla även nästa år. Det nya då är att det införs ett kostnadstak för hur mycket teamen får spendera på att utveckla nya bilar.

Det så kallade Concorde Agreement, som nu skrivits under, reglerar också de ekonomiska villkoren runt sporten och hur den ska säljas till publiken.

Formel 1-arrangören har i år tvingats bygga om hela tävlingskalendern som är tänkt att slutföras först i mitten av december. I år har en och samma bana arrangerat flera tävlingar, allt för att få ihop så många race som möjligt över säsongen.

Ferrari, McLaren och Williams var de första tre teamen som skrev på det nya avtalet och de följdes av Mercedes, Renault, Alfa Romeo, Red Bull, Racing Point (Aston Martin), Haas och Alpha Tauri. Det nya avtalet reglerar hur teamen ska få betalt av F1 för att de är med och hur bland annat intäkter från tv-bolagen ska fördelas mellan teamen har varit en tuff nöt att knäcka.

Ferrari är det enda team som tävlat i samtliga F1-säsonger sedan starten 1950. Williams, som kört i F1 nästan lika länge, har haft stora ekonomiska problem de senaste åren och det har ryktats om en försäljning. Direkt efter uppgifterna att Williams skrivit på avtalet kom också beskedet att ett amerikanskt investeringsbolag köpt in sig i teamet. Därmed är Williams inte längre ett familjeägt privatteam. De som investerat i Williams är Dorilton Capital. Att teamen skrev på det nya avtalet ett par veckor före deadline kan ha med Williamsköpet att göra.