Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Familjen Solberg vann Nations Cup i Race of Champions med Oliver och Petter Solberg. Första gången far och son vann tävlingen.Familjen Solberg vann Nations Cup i Race of Champions med Oliver och Petter Solberg. Första gången far och son vann tävlingen.Familjen Solberg vann Nations Cup i Race of Champions med Oliver och Petter Solberg. Första gången far och son vann tävlingen.
1 AV 3
Familjen Solberg vann Nations Cup i Race of Champions med Oliver och Petter Solberg. Första gången far och son vann tävlingen.
Foto: Marcus Engström / Teknikens Värld
2 AV 3
Foto: Marcus Engström / Teknikens Värld
3 AV 3
Foto: Marcus Engström / Teknikens Värld

Familjen Solberg vann Nations Cup för Norge

Petter Solberg sa redan före Nations Cup att det viktigaste var att besegra Sverige.

Och så blev det. Norge besegrade sedan både Team Nordic och en spännande final över överraskningen USA.

– Det är så fantastiskt att få göra det här tillsammans med Oliver, jublade Petter Solberg efter sin andra seger i Nations Cup.

Oliver Solberg tillhörde förhandsfavoriterna inför Race of Champions. Men Oliver stördes något av att missa viktig träning i två av de fyra bilarna som användes under tävlingen.

Men tillsammans med pappa Petter Solberg lyckades Oliver ta sig förbi flera tuffa motståndare. Speciellt racet mellan Oliver och Mattias Ekström i mötet mellan Sverige och Norge var laddat så att det kändes långt bortom isbanan vid Piteå havsbad.

Med Sverige, Frankrike och Norge på den ena sidan lottningen var de flestas tips att någon i den här trion skulle få möta Tyskland i finalen. Men duon Sebastian Vettel och Mick Schumacher fick överraskande tufft motstånd av USA. Nederlagstippade Jimmie Johnson och Colton Herta, utan erfarenhet på snö och is, lärde sig snabbt och såg till att först besegra Tyskland och sedan även Finland, med Mika Häkkinen och Emma Kimiläinen.

1 AV 3
Foto: Marcus Engström / Teknikens Värld
2 AV 3
Foto: Marcus Engström / Teknikens Värld
3 AV 3
Foto: Marcus Engström / Teknikens Värld

Banan kortades till hälften på grund av att fredagens storm tryckte in vatten över isen vilket betydde att minsta misstag, minsta slag i snövallen kostade mycket tid. Flera förare brottades med de bakhjulsdrivna Porsche Cayman-bilarna som behövde en varsam gasfot för att ta sig runt hårnålarna.

Efter segern över Finland var USA klara för final mot Norge. Det skulle bli en promenadseger för familjen Solberg men Jimmie Johnson överraskande genom att besegra Oliver Solberg i Cayman-heatet. Solberg var lite för försiktig.

Därmed var det upp till pappa Petter Solberg att säkra segern genom att besegra Colton Herta i en rallycross-Ford. 

Petter och Oliver jublade efter tävlingen och för första gången fick far och son vinna Nations Cup. Petter Solberg menade att han hämtat inspiration från kompisen Sebastien Loebs seger i Monte Carlo.

– Jag såg att Loeb vann i Monte och tänkte att det kan väl inte vara så svårt att vinna. Men det är så klart extra roligt att få göra det här tillsammans med Petter.

Teknikens Värld var delaktig i Norges seger då vi var passagerare i Olivers viktiga seger över Timmy Hansen i mötet mellan Norge och Sverige.

1 AV 2
Foto: Marcus Engström / Teknikens Värld
2 AV 2
Foto: Marcus Engström / Teknikens Värld

Oliver Solberg jublade efter segern men gav Jimmie Johnson beröm för hur hanterade Porsche Cayman i finalmötet.

– Jag vann över Johan Kristoffersson i Porschen och var riktigt nöjd för jag vet hur snabb han är. Sen fick jag stryk av Jimmie, verkligen imponerande körning, jag tror han var snabbast av alla i den bilen.

Petter Solberg pekade ut segern över Sverige i första omgången som en nyckel till segern.

– Jag vann över Mattias Ekström och det var riktigt skönt efter allt som hänt genom åren. Och Oliver körde stabilt, efter den segern kändes det som att vi skulle kunna gå hela vägen.

Timmy Hansen satt i en av de två svenska bilarna och var besviken över förlusten men gratulerade Norge.

– Det var kul att träffa Oliver igen efter att vi inte setts under några år. Det var tufft och vi gav dem en match. Lite synd att jag inte fick köra någon av rallycross-bilarna, men så är det, sa Timmy som tävlade för Sverige tillsammans med Mattias Ekström.

– Vi får ändå vara stolta över vår insats, vi var nära att slå Norge som vann hela tävlingen. Det är en ära att bara vara med och tävla mot alla de här fantastiska förarna.