Ferrari F138

Ferrari och Force India förgyller fredagen

Knappt har vi tittat klart på McLarens vagn MP4-28 förrän det rasslar till i mailkorgen och än fler vagnar för 2013 års Formel 1-säsong pockar på uppmärksamhet.

Ferrari presenterade i dag sin 59:e bil ämnad för Formel 1. Namnet F138 refererar till året 2013 och motortypen V8, detta är nämligen sista säsongen (för denna vända vill säga) som layouten V8 kommer att användas i Formel 1. Nästa år handlar det om V6-maskiner på 1,6-liter med turboassistans.

F138 är en vidareutveckling av fjolårsbilen och mest energi har lagts på att förbättra aerodynamiken. Synligt är att avgasrörsarrangemanget har ändrats liksom luftintagen ovanför och bredvid sittbrunnen.

Även Force India visade sin bil under fredagen och det med stora bokstäver. JVM06 påstås vara byggd från grunden och inte en vidareutveckling av bilen från 2012. Föraren Paul Di Resta såg ensam ut på scenen, någon andreförare har stallet ännu inte skrivit kontrakt med. Stallchefen Vijay Mallya lovade dock ”en av de mest intressanta förarduorna” till premiären i Melbourne den 17 mars.

Förarna hos Ferrari är välkända men väl så intressanta. Fernando Alonso slutade tvåa 2012 och har vunnit VM två gånger. Efter sju säsonger hos Ferrari var Filipe Massa i blåsväder men han ryckte upp sig under den senare halvan av förra säsongen och har fått fortsatt förtroende.

Jo, båda stallens designavdelningar har trollat bort den så kallade ”näbben” i nosen på bilarna. Det tackar vi för.