Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100908-ferrari stallorder
100908-ferrari stallorder
100908-ferrari stallorder
100908-ferrari stallorder

Ferrari slipper ytterligare bestraffning

World Motor Sport Council gav inte Ferraris Formel 1-stall fler bestraffningar för misstankarna om stallorder under Tysklands Grand Prix på Hockenheim tidigare i år.

Det var under loppets slutskede som Felipe Massa släppte förbi Fernando Alonso efter en radiokonversation hörbar av TV-tittare världen över.

Massa fick beskedet att Alonso var snabbare än honom och samtidigt frågan om han med det förstått ”budskapet”. Massa saktade in och lät spanjoren passera. Efter detta fick han ett ”sorry” som kommentar från sin chefsmekaniker Rob Smedley.

World Motor Sport Council, det internationella motorsportförbundet FIA:s organ för reglemente och bestraffningar, ansåg att Massa själv fattade beslutet och alltså inte tvingades att utföra handlingen. Den som såg Massa på podiet har säkert andra åsikter i fallet.

Stallorder är sedan 2002 förbjuden i Formel 1. Det efter en incident under Österrikes Grand Prix då Rubens Barrichello släppt förbi stallkollegan Michael Schumacher på ett liknande sätt. Även den gången rörde det sig om Ferrari-stallet.

Direkt efter loppet i år brusade hätska debatter upp i media och bland Formel 1-fantaster. Ferrari dömdes också av domarna på Hockenheim till 100 000 dollar i böter men får nu inga fler påföljder.

Däremot kommer FIA att se över regelverket och troligen kommer stallorder att vara tillåtna från och med nästa år. Det är ändå i stort sett omöjligt att övervaka detta.

Sedan kan man ju tycka vad man vill och det gör en stor del av Formel 1-världen. Vadslagning vad gäller Formel 1 torde nu vara ett minne blott, och frågan är vad publiken kommer att tycka.

Ibland suger Formel 1 fett…

Läs mer