Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ferrari 499P med startnummer 50, med Antonio Fuoco bakom ratten, var snabbast av alla under torsdagens Hyperpole-pass.Ferrari 499P med startnummer 50, med Antonio Fuoco bakom ratten, var snabbast av alla under torsdagens Hyperpole-pass.Ferrari 499P med startnummer 50, med Antonio Fuoco bakom ratten, var snabbast av alla under torsdagens Hyperpole-pass.
Ferrari 499P med startnummer 50, med Antonio Fuoco bakom ratten, var snabbast av alla under torsdagens Hyperpole-pass. Foto: FLORENT GOODEN/DPPI/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Ferrari tar pole på Le Mans

50 år efter att de senast kämpade om totalsegern. 50 år efter att de tog sin senaste pole position på Le Mans. Ferrari visade sin sanna styrka under Hyperpole-passet på Le Mans. Första pole position på 50 år!

De åtta snabbaste bilarna från de tre olika klasserna skulle göra upp om de bästa startpositionerna inför 100-årsjubilerande 24-timmars på Le Mans. Start klockan 20.00 nu på torsdagkvällen, vädret var perfekt och passet var bara 30 minuter långt. Med uppvärmningsvarv runt det 13,6 kilometer långa varvet plus trafik i form av konkurrenter – det skulle aldrig bli många försök. Men drama, det blev det i överflöd.

Ferrari 499P med startnummer 50 körd av Antonio Fuoco för Ferrari AF Corse-teamet var snabbast av alla. Med varvtiden 3.22,982 straffade han tvåan och teamkamraten Alessandro Pier Guidi med 0,773 sekunder vilket innebär att Ferrari dominerade kvalet. Fjolårsvinnarna Toyota gjorde vad de kunde, vilket räckte till tredje och femte plats på griden. Fjärdeplatsen la Felipe Nasr beslag på under sista varvet i sin Porsche 963, vilket innebär att Porsche Penske Motorsport startar i andra startled. Men ingenting var enkelt under det korta kvalet, faktiskt tvärtom.

Ferrari 499P är en nyutvecklad hypercar med överladdad V6-motor och elmotor som sammanlagt ger 680 hk. Det räcker en bra bit för en bil som väger cirka tusen kilo.Ferrari 499P är en nyutvecklad hypercar med överladdad V6-motor och elmotor som sammanlagt ger 680 hk. Det räcker en bra bit för en bil som väger cirka tusen kilo.Ferrari 499P är en nyutvecklad hypercar med överladdad V6-motor och elmotor som sammanlagt ger 680 hk. Det räcker en bra bit för en bil som väger cirka tusen kilo.
Ferrari 499P är en nyutvecklad hypercar med överladdad V6-motor och elmotor som sammanlagt ger 680 hk. Det räcker en bra bit för en bil som väger cirka tusen kilo. Foto: FREDERIC LE FLOC H/DPPI/SHUTTERS / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

När Sebastien Bourdais tvingades stanna sin Cadillac V-Series.R vid en av chikanerna längs Mulsanne tog det bara någon sekund innan eldslågorna nära nog slukade bilen. Det tog sig aldrig rejält, funktionärerna fick ordning på situationen, men det innebar även att Hypepole-passet rödflaggades när Toyota var ute på vad som verkade vara sina snabba varv. Med drygt fem minuter kvar av passet – skulle det återstartas? Snart blev det klart. Yes, vi kör igen! Ett uppvärmningsvarv och ett vidtaget varv. Enorm press på förarna, som dessutom under tidigare träningspass straffats väldigt mycket för så kallade track limits. Med andra ord, är hela bilen över vita linjen runt banan blir du av med varvet. Och som det slumpar sig verkar det vara extremt lätt att åka brett ut ur sista kurvan innan tidtagningslinjen. Med den pressen på sig och med bara ett varv på sig gick de ut igen och det är då Felipe Nasr tar fjärdeplatsen. När passet startade valde Porsche Penske Motorsport att stanna kvar i depån, vilket kändes extremt risky om det skulle bli en rödflagg. Vilket det blev.

Felipe Nasr i sin Porsche 963 slog sig in på en fjärdeplats.Felipe Nasr i sin Porsche 963 slog sig in på en fjärdeplats.Felipe Nasr i sin Porsche 963 slog sig in på en fjärdeplats.
Felipe Nasr i sin Porsche 963 slog sig in på en fjärdeplats. Foto: FLORENT GOODEN/DPPI/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

I stenhårda LMP2-klassen tog Paul Loup Chatin pole position i klassen med sin Oreca 07 - Gibson och i GTE-Am lyckades fältets enda Corvette C8.R med Ben Keating bakom ratten vara snabbast. Imorgon är det lugnt på banan samtidigt som förarna paraderas inne i Le Mans. På lördag förmiddag börjar uppladdningen, bland annat med Porsche Carrera Cup Scandinavia som är del i Carrera Cup supportracet. Starten på 24-timmarsloppet går precis som i gamla tider och som i filmen Le Mans med Steve McQueen klockan 16.00 på lördag.

Toyota GR010 Hybrid #8 tog tredje plats, efter de båda Ferrari-bilarna.Toyota GR010 Hybrid #8 tog tredje plats, efter de båda Ferrari-bilarna.Toyota GR010 Hybrid #8 tog tredje plats, efter de båda Ferrari-bilarna.
Toyota GR010 Hybrid #8 tog tredje plats, efter de båda Ferrari-bilarna. Foto: JOAO FILIPE/DPPI/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Resultat Hyperpole

1. #50 Ferrari 499P | Ferrari AF Corse – Antonio Fuoco*/Miguel Molina/Nicklas Nielsen – 3:22.982

2. #51 Ferrari 499P | Ferrari AF Corse – Alessandro Pier Guidi*/James Calado/Antonio Giovinazzi – 3:23.755

3. #8 Toyota GR010 Hybrid | Toyota Gazoo Racing – Sébastien Buemi/Brendon Hartley*/Ryō Hirakawa – 3:24.451

4. #75 Porsche 963 | Porsche Penske Motorsport – Felipe Nasr*/Mathieu Jaminet/Nick Tandy – 3:24.531

5. #7 Toyota GR010 Hybrid | Toyota Gazoo Racing – Mike Conway/Kamui Kobayashi*/José María López – 3:24.933

6. #2 Cadillac V-Series.R | Cadillac Racing – Earl Bamber*/Alex Lynn/Richard Westbrook – 3:25.170

7. #5 Porsche 963 | Porsche Penske Motorsport – Dane Cameron*/Michael Christensen/Frédéric Makowiecki – 3:25.176

8. #3 Cadillac V-Series.R | Cadillac Racing – Sébastien Bourdais*/Renger Van Der Zande/Scott Dixon – 3:25.521