Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: © FERRARI MEDIA

Ferrari vill köra Formel E

Allt fler aktörer letar sig nu till den elektriska racingserien Formel E, nu står Ferrari på tur.

När racingserien för eldriva formelbilar, Formel E, startade säsongen 2014/2015 var de traditionella bilmakarna inte direkt dominerande även om Renault stod för själva bilen och andra lurade i kulissen i form av samarbetspartners. Dagens uppställning bjuder på fabriksstall från Renault, DS och Jaguar och inom kort kommer Audi att ta steget ut som egen konstruktör samtidigt BMW fördjupar sitt samarbete med Andretti Autosport och Mercedes paxat en plats för säsongen 2018/2019. Ja, även Volvo har uttryckt intresse för serien.

Nu har Ferraris vd Sergio Marchionne för motorsporttidningen Autosport berättat av man överväger att ställa upp i serien. Dock inte enligt dagens regelverk som steg för steg håller på att luckras upp från att ha varit en entypsklass där alla kör med likadana bilar fyllda med samma teknik. För att serien ska vara aktuell för Ferrari ska större frihet ges till konstruktörerna.

– Standardiseringen som förknippas med elbilar strider mot Ferraris kärna, menar Sergio Marchionne.

Det är inte bara på tävlingsbanan som Ferrari går i nya tankar. Nyligen avslöjade man att märkets bilar från och med 2019 i större utsträckning kommer att använda sig av hybridteknik. LaFerrari är till dags dato enda modell som har utrustats med hybridteknik.

Märket ska ha patenterat en teknik som möjliggör 30 mils körning på enbart el, teknik som ska finnas tillgänglig i allt från en instegsmodell till annat i modellfloran. En helt eldriven Ferrari är för många helt otänkbart men i och med märkets visade intresset för Formel E så kanske de får vänja sig vid tanken.

Till 2025 hoppas Ferrari dessutom på över 10 000 sålda bilar per år.