Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ferrari

Ferraris Le Mans-bil nu på banan

När Le Mans 24-timmarslopp fyller 100 år vill Ferrari vara med – för första gången på 50 år. Här är bilen!

Ferraris Le Mans-utmanare för 2023 har lämnat garaget för första gången och testas nu på tillverkarens egen bana Fiorano. Arbetet har pågått i 18 månader av en 115 man stark styrka som också ansvarar för märkets andra sportvagnar.

När Ferrari LMH, Le Mans Hypercar, ställer upp i loppet är det en historisk händelse. 24-timmarsloppet på Circuit de la Sarthe fyller hundra år – det är dessutom första gången på 50 år som Ferrari har en kampanj i sportvagnsklassen som i dag heter WEC (World Endurance Championship). Senast var 1973 med bilen 312 PB, samma som man vann sportvagnsmästerskapen med året innan, bland annat med hjälp av Ronnie Peterson.

Ferrari LMH är byggd från grunden för att tävla och har inga delar gemensamt med andra Ferrari-bilar. I LMH-klassen tävlar även Peugeot och Toyota. Klassen körs tillsammans med LMDh där bland annat tillverkare som Audi, BMW och Porsche ställer upp.

Den tvåfaldige WEC-mästaren Alessandro Pier Guidi satt bakom ratten på Fiorano-banan, vilka som kör bilen i WEC är ännu inte klart.