Chikanen som orsakade oro bland förarna i Rally Finland
Chikanen som orsakade oro bland förarna i Rally Finland

FIA i blåsväder efter traktor-chikan

FIA har hamnat i blåsväder efter att ha godkänt Rally Finland att använda två traktorer för att skapa en chikan på en av rallyts specialsträckor.

Beslutet att använda faktiska traktorer för att skapa en chikan på sträckan var baserat på ett sponsorkontrakt med finska traktortillverkaren Valtra. Traktorerna gjorde att förare från mästerskapet blev oroliga över säkerhetsnivåerna, speciellt eftersom att bilarna rullade på däck gjorda för grus men traktorerna stod på en del av banan med asfalt som underlag. Det gjorde greppnivåerna sämre, och WRC-mästaren Sebastien Ogier menar att eventuellt regn hade gjort situationen ännu värre.

Andra klagomål syftade på att beslutet var okänsligt med tanke på olyckan i Formel 1 under 2014 där Jules Bianchi drog på sig skador när han krockade med en traktor som sedan ledde till hans död knappt ett år senare.

En av organisatörerna, Kai Tarkiainen, säger att han blev förvånad över förarnas reaktioner, då han hade tagit beslutet i samverkan med FIA som inte hade sagt att det var otillåtet.