Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

FILM: Honda hedrar Ayrton Senna på Suzuka

Det har gått 19 år sedan Ayrton Senna omkom på Imolabanan i Italien. Dessförinnan hann han bland annat köra ett ihågkommet lopp på japanska Suzukabanan 1989. Det vill nu Honda minnas, genom en stilfull konstinstallation och reklamfilm.

Det har nu gått 19 år sedan den tragiska tävlingshelgen på Imola i Italien, där både österrikaren Roland Ratzenberger och legendariske brasilianaren Ayrton Senna miste livet. Innan Sennas bortgång kom han att vara involverad i bland annat utvecklingsarbetet med Honda NSX, och i tävlingssammanhang var McLaren-Honda en stall-motorkombination som fortfarande förknippas med Ayrton Senna. Det är därför lätt att förstå att Honda har en särskild relation till just Ayrton Sennas minne.

Nästa år markerar både återkomsten av Honda NSX, med en helt ny modellgeneration, och Hondas återkomst till Formel 1. Och det dessutom med just McLaren-stallet. Det är med andra ord mer aktuellt än någonsin att ägna en tanke åt Hondas och Sennas relation. Och det har Honda nu tagit fasta på, genom att dra sig till minnes och hedra Ayrton Senna, och hans lopp på japanska Suzukabanan år 1989, där han först kolliderade med stallkamraten Alain Prost, därefter reparerade bilen och vann, för att sedan diskvalificeras. Och Honda gör hyllningen på sitt eget sätt.

Genom att ta fram telemetridata från ett varv 1989 (Honda var bland de allra första att använda telemetri i Formel 1) återskapar man nämligen varvet med en ljud- och ljusinstallation på just Suzuka. Resultatet blev en reklamfilm, helt utan arkivbilder eller speakerröst, men som ändå är riktigt effektfull. Den ser du nedan.

https://youtu.be/oeO2q8FzcnM?width=575&height=353

Mer av nutidens Formel 1 hittar du på vår F1-blogg, där Janne Blomqvist rapporterar bland annat om helgens tävling på ungerska Hungaroring.