Foto: Jakub Nitka

FILM: Världens första backflip med bil

Så får vi då äntligen se hur landningen ser ut efter världens första backflip med bil – utan yttre assistans.

I början av januari fick vi se franske våghalsen Guerlain Chicherit kasta sig ut för en ramp med en Mini John Cooper Works Conuntryman i händerna. Världens första backflip med bil utan yttre assistans stod på menyn.

 Vi fick se bilen slå runt i luften, men landningen var det värre med. Den höll de inne på som en ”cliffhanger”.

 Nu äntligen får vi se landningen, men miljön är utbytt. I stället för en containerhamn är nu rampen placerad bland snöklädda berg i franska Tignes. Första hoppet, där vi aldrig fick se landningen, var bara ett försökshopp, ett test inför det riktiga hoppet.

 Åtta meter hög ramp och ingångsfart på 60 km/h. Efter en 360 graders backflip landade Guerlain Chicherit på en uppbyggd snöramp.

 – Det tog mig 20 sekunder innan jag förstod att jag hade landat på hjulen, säger han efter att ha gjort om hoppet flera gånger inför tusentals jublande fans som fanns på plats för att bevittna rekordet.

 Förutom att vara först i världen med en backflip i bil utan hjälp har Guerlain Chicherit även varit friåkningsvärldsmästare i skidor fyra gånger samt vunnit ökenrally-VM 2009, då med svenskan Tina Thörner som kartläsare.

https://youtu.be/Ry-ofJHatGs?width=575&height=353