Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CalLoALbanese

Finskt F1-lopp ska utredas

Finland är en av de mest framgångsrika nationerna i Formel 1 – är det äntligen dags för ett eget Grand Prix?

2020 ska det köras MotoGP på banan KymiRing, 15 mil nordöst om Helsingfors. Nu utreds även möjligheterna att i framtiden köra en Formel 1-deltävling på den FIA 1-klassade banan.

Det finska motorsportförbundet AKK har ansökt om bidrag från Undervisnings- och kulturministeriet för att reda ut hur en väg till ett Formel 1-lopp i landet kan te sig.

Finland är en av de mest framgångsrika nationerna inom motorsport. I Formel 1 har man fyra världsmästartitlar: Keke Rosberg (1982), Mika Häkkinen (1998, 1999) och Kimi Räikkönen (2007). Till den kommande säsongen har landet två förare i startfältet: Kimi Räikkönen (Sauber) och Valtteri Bottas (Mercedes).

LÄS MER: Vi firar Finland som F1-nation

Historiskt sett har Keimola-banan satt Finland på racingkartan. Den var aktiv 1966 till 1978 och där kördes bland annat Formel 2, Formel Vee och Interserien. Namnkunniga förare som Jim Clark, Graham Hill och Jack Brabham körde på Keimola.

Även Danmark har varit ämne för ett eget Formel 1-lopp men de tidigare planerna på ett Grand Prix i Köpenhamn stoppades tidigare i år.

Sverige är det enda land i regionen som stått på F1-kalendern. Åren 1973 till 1978 kördes Sveriges Grand Prix i småländska Anderstorp

.

https://youtu.be/zkYhMpRWt2Y