Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090305-f1-poäng-regler
090305-f1-poäng-regler
090305-f1-poäng-regler
090305-f1-poäng-regler

Fler poäng för Formel 1-vinnare

De tio Formel 1-stallen träffades i samband med Genèvesalongen och diskuterade vad de villa förändra i sporten. Fler poäng till vinnaren och mer info till publiken är deras förslag.

FOTA (Formula One Team´s Association) är föreningen för de som driver Formel 1-stall. De vill nu, redan till årets säsong, ha en förändrad poängberäkning. Vinnaren ska få 12 poäng i stället för 10, tvåan nio poäng och trean sju poäng. Därefter, som nu, 5-4-3-2-1 ned till åttonde plats.

Detta för att det ska bli mer intressant att vinna ett lopp (och få mer poäng) än att nöja sig med andraplats. Fler spännande fighter över mållinjen alltså. Förslaget är ett svar på Bernie Ecclestones förslag om guldmedaljer i stället för poäng.

Ett annat förslag är att publiken, på plats och framför tv-apparaterna, ska få reda på hur mycket bränsle bilarna har i sin tank. Detta för att göra sporten enklare att förstå, alltså begripa när en viss förare behöver gå i depå för att tanka och varför en annan förare kanske är långsam beroende på att han har full tank.

För 2010 föreslår FOTA att ännu mer information skall ges till publiken, att det ska delas ut konstruktörspoäng även för tiden det tar att göra ett depåstopp (det är väl inte att göra det enklare att förstå direkt...) samt att loppen kortas från 300 till 250 km eller en max körtid på 100 minuter. I dag är det två timmar som är max.

Observera att allt detta ännu så länge bara är förslag och ska behandlas av Internationella Bilsportförbundet innan de kan klubbas igenom.

Läs mer