Flygande bilar i första tävlingen – serie nästa år

Lewis Hamilton mot Max Verstappen - fast i luften. Eller en fight mellan SAS och Norwegian. Redan nästa år ska tävlingar med flygande och självkörande bilar inledas.

Det är företaget Alauda Aeronautics som nästa år ska genomföra tävlingar med flygande bilar. Bilarna kallas Speeders och serien ska heta Airspeeder EXA. Speeders kan lyfta och landa vertikalt och har en eldrivlina på 129 hästkrafter. I luften kan Speeders nå en hastighet av närmare 200 km/h. Vikten är endast 100 kg så länge bilarna inte bär med sig en förare.

Nu har två team från Aluda Aeronautics genomfört ett första test och en slags dragracingtävling med två Speedster. Hur der ser ut kan du se nedan. 

Ny global serie 2022

Team Bravo var snabbast över en kvarts mile och korsade mållinjen tre sekunder före Team Alpha. Varje Speedster var utrustad med sensorer för att inte krocka i luften. Tävlingen var ett test av de systemen så att Airspeeder EXA ska kunna genomföras på ett säkert sätt med flera fordon.

Under tävlingarna i Airspeeder EXA ska Speedster fjärrstyras från marken. 2022 vill arrangören genomföra tävlingar runtom i världen.

Serien satsar på en avancerad tv-sändning som blandar bilder från fordonen i luften med bilder från förarna på marken.

Grundarna Alauda Aeronautics tänker sig att locka till sig förare till serien från e-sportvärlden samt från flygindustrin, bilracing och militären. Alauda Aeronautics ser också tävlingarna som ett sätt att utveckla flygande bilar för allmänheten och lära sig mer om hur bilarna ska kunna köras i luften på ett säkert sätt.

Speeders är fullskaliga bilar och har plats för en förare som finns med uppe i luften.

https://www.youtube.com/watch?v=VgBegdGyUis